ΆρθραΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Φαρμακοποιοί κατά Άδωνι για τις πληρωμές: «Εσείς μας πληρώνατε αργότερα»! Απειλούν με στάση κατά ΕΟΠΥΥ

Το ότι ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί αν αποπληρώσει τους ιδιώτες παρόχους του είναι γνωστό. Το ότι χρωστά σε όποιον μιλά ελληνικά είναι επίσης γνωστό. Και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των διαφόρων κλάδων δε φαίνεται να είναι θλιβερό προνόμιο μόνο της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε τελευταίες του τοποθετήσεις υποστηρίζει πως επί των ημερών του, οι φαρμακοποιοί πληρώνονταν πολύ νωρίτερα σε σχέση με σήμερα. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κλάδου.

Ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αλλά και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Γιάννης Δαγρές καταφέρεται κατά του Άδωνι Γεωργιάδη σημειώνοντας πως επί των ημερών του οι καθυστερήσεις στην εξόφληση ήταν μεγαλύτερες.

«Με έκπληξη ακούμε τις τελευταίες ημέρες τον κ. Γεωργιάδη Άδωνι να αναφέρει ψευδώς, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη, ότι επί των ημερών του τα Φαρμακεία πληρώνονταν συντομότερα σε σχέση με σήμερα.

Η αλήθεια είναι ότι επί ημερών κ.Γεωργιάδη ως Υπουργού Υγείας (25-6-2013 με 9-6-2014) σε πλείστες περιπτώσεις τα Φαρμακεία αποπληρώνονταν με ίδια ή και μεγαλύτερη καθυστέρηση από τη σημερινή» υπογραμμίζει ο κ.Δαγρές.

Εξηγεί μάλιστα που βρίσκεται σήμερα το θέμα των αποπληρωμών: «Σήμερα στα Φαρμακεία έχει αποπληρωθεί το 50% του αιτούμενου ποσού για συνταγές φαρμάκων Ιανουαρίου 2015 στις 85 ημέρες (25 ημέρες καθυστέρηση βάσει Συλλογικής Σύμβασης για αποπληρωμή στις 60 ημέρες) και εκκρεμεί το υπόλοιπο 50%».

Και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θυμίζει τι γινόταν επί των ημερών του Άδωνι γεωργιάδη:

«1) Οι συνταγές Μαΐου 2013 είχαν αποπληρωθεί το 50% σε πάνω από 64 ημέρες (ένταλμα 14-8-2013 και αποπληρωμή μερικές ημέρες αργότερα, καθυστέρηση 4 ημερών άνω της Συλλογικής Σύμβασης) αλλά το υπόλοιπο 50% είχε αποπληρωθεί σε πάνω από…91 ημέρες (!!),

2) Οι συνταγές Ιουνίου 2013 είχαν αποπληρωθεί κατά 50% σε πάνω από 81 ημέρες (ένταλμα 1-10-2013) αλλά το υπόλοιπο 50% σε πάνω από 88 ημέρες (ένταλμα 8-10-2013),

ενώ σε πολλούς άλλους μήνες επί ημερών κου. Γεωργιάδη η αποπληρωμή των Φαρμακείων είχε ξεπεράσει κατά πολύ τις 60 ημέρες που ψευδώς ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός ότι είχε δήθεν “πετύχει” να μας αποπληρώνει».

Και ο κ.Δαγρές εξακοντίζει βολές εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας: «ο κος. Γεωργιάδης όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μιλά πάνω σε αυτό το θέμα αλλά με βάση τους αριθμούς κανονικά θα έπρεπε να ντρέπεται και να σιωπά»!

Οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν πως καθυστέρηση υπήρχε και σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις γεγονός που έχει κάνει τον κλάδο να βρίσκεται στα όριά του δεδομένου ότι τα φάρμακα προπληρώνονται από τους φαρμακοποιούς.

Γι αυτό και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο στο άμεσο διάστημα να υπάρξει ακόμη και στάση εκτέλεσης των συνταγών του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση.

Να σημειωθεί πως ήδη όλοι οι φορείς του φαρμάκου, από τη βιομηχανία μέχρι τα Φαρμακεία έχουν προειδοποιήσει δημοσίως, πως δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει πάγωμα της αγοράς φαρμάκου εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Στο μεταξύ την έντονη ανησυχία του εκφράζει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) για την καθυστέρηση στις πληρωμές των φαρμακοποιών. Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του ΦΣΘ: «Μόλις την Τρίτη 5 Μαΐου πληρώθηκε το ήμισυ των οφειλών του Ιανουαρίου, ενώ είναι άγνωστη η προοπτική εξόφλησης του υπολοίπου μισού από τις συνταγές Ιανουαρίου.

Παράλληλα χωρίς καμία προοπτική παραμένουν οι ανεξόφλητες οφειλές του 2011 και του 2012 – συνολικού ύψους περίπου 30.000.000,00 € πανελλαδικά – και ακόμη χειρότερα οι σχετικές πιστώσεις για τα έτη αυτά επιστράφηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με τα δεδομένα αυτά η κλονισμένη οικονομική κατάσταση των φαρμακείων επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, αφού όλο και περισσότερα φαρμακεία αδυνατούν να προμηθευθούν τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους φάρμακα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΠΥΥ: Πόσα χρωστά για φάρμακα!

Γέμισε το ίντερνετ με πλαστά φάρμακα! Τι φοβούνται οι αρχές

Συνταγές φαρμάκων ξανά με εμπορική ονομασία και πολλά…ερωτηματικά! Τι αλλάζει

Στο απόσπασμα ο ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα! Τι αποφασίζουν φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομηχανίες, αποθήκες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button