ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Φαρμακοποιοί προς ΕΟΠΥΥ: Αλλάξτε τώρα τις συμβάσεις για να πληρωθούμε! Τι ζητούν με νέα επιστολή

Ειδικότερα με την επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, επισημαίνει όλα τα λάθη που γίνονται σήμερα στην εκτέλεση των συνταγών για τα αναλώσιμα, με αποτέλεσμα ο κλάδος να είναι απλήρωτος από τον περασμένο Ιανουάριο.

Γι αυτό και ο κλάδος ζητά να αλλάξει η σύμβαση ώστε οι φαρμακοποιοί να πληρώνονται στην ώρα τους τα αναλώσιμα υλικά, να μη γίνονται κουρέματα και φυσικά να μην αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα κάτω του κόστους όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις σήμερα.

Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ τους απαγορεύει να εισπράξουν και τη διαφορά από τους ασθενείς. Δείτε τι είχε πει σχετικά ο υπουργός Υγείας: «Πόσα θα πληρωθούν οι φαρμακοποιοί για φάρμακα και αναλώσιμα! Τι είπε ο υπ.Υγείας»

Βέβαια με βάση τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί θα εισπράξουν μέσα στον Αύγουστο τους πρώτους μήνες του 2017 για τα αναλώσιμα.

Μέχρι στιγμής όμως τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί, γι αυτό και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει χαρακτηριστικά στη νέα επιστολή του προς τον Σωτήρη Μπερσίμη:

«Αναγνωρίζοντας στον μεγαλύτερο βαθμό τις δυσμενείς επιπτώσεις στη ρευστότητα, που έχουν σήμερα τα φαρμακεία, δεσμευτήκατε για την αποπληρωμή εντός του Αυγούστου των τριών πρώτων μηνών των αναλωσίμων και των δαπανών των φαρμάκων των μηνών Μαΐου και Ιουνίου, καθώς επίσης ότι στη συνέχεια, τα μεν αναλώσιμα θα εξοφλούνται εντός των συμβατικών χρονικών ορίων και τα φάρμακα στο τέλος κάθε μήνα, με ισχύ των δεσμεύσεων αυτών έως τουλάχιστον 31/12/2017.»

Πωλήσεις κάτω του κόστους (παραδείγματα)

Όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τα αναλώσιμα προϊόντα που πωλούν τα φαρμακεία, ο κλάδος σε πολλές περιπτώσεις είναι υποχρεωμένος να διαθέτει τα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από ότι τα αγόρασε!

Ενδεικτικά τα παραδείγματα που παρουσιάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Στην καθιέρωση ειδικών τιμών για ορισμένα προϊόντα ειδικών προδιαγραφών, όπως βελονάκια συγκεκριμένων εταιριών και προϊόντα διατροφής, στα οποία οι χονδρικές τιμές που εμείς αγοράζουμε είναι μεγαλύτερες από τις τιμές που ο Οργανισμός σας αποζημιώνει. Λόγου χάρη βελονάκια BD με αγορά από 9,80 ευρώ έως 11,00 ευρώ, η τιμή αποζημίωσης είναι με 9,18 ευρώ, επίσης βρεφικό γάλα NEOCATE, βρεφικό γάλα NUTRILON pepti 1 κ.α.

Είναι αδιανόητο τα φαρμακεία να διαθέτουν τα προϊόντα αυτά με ζημία και είναι άμεση προτεραιότητα είτε να αναπροσαρμοστούν οι τιμές αποζημίωσης, ώστε να υπάρχει ένα ικανό μεικτό ποσοστό κέρδους για το φαρμακείο, είτε να ενημερώσετε τους ασφαλισμένους σας ότι δυστυχώς για ορισμένα προϊόντα θα καταβάλουν την διαφορά της τιμής, εισάγοντας τη λογική της ασφαλιστικής τιμής όπως και στα φάρμακα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Και γυαλιά οράσεως με το σταγονόμετρο! Τι αλλάζει από 10 Αυγούστου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button