ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Φαρμακοποιοί προς ΕΟΦ: Λάβετε τώρα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων!

Ειδικότερα οι δύο πλευρές, Διοίκηση ΕΟΦ και ΠΦΣ πραγματοποίησαν συνάντηση προκειμένου να βρεθεί λύση για το θέμα των τεράστιων ελλείψεων στην αγορά φαρμάκου. Δείτε ΕΔΩ ποια φάρμακα λείπουν: “Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία! Ποια απουσιάζουν από τα ράφια”
Ωστόσο οι δύο πλευρές δεν “τα βρήκαν” με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να ζητούν μέτρα από τον ΕΟΦ για να περιορισθεί το φαινόμενο.

Τις φαρμακευτικές εταιρείες καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Οι φαρμακοποιοί, όπως διατυπώθηκε από τους εκπροσώπους του κλάδου στη συνάντηση με την Πρόεδρο του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου, επιρρίπτουν ευθύνες για τις ελλείψεις φαρμάκων σε συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες όπως λέει ο ΠΦΣ, προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητες φάρμακα και στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία.

Κατά τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, η πρόεδρος του ΕΟΦ δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις επί των τοποθετήσεων και των καταγγελιών του προεδρείου του ΠΦΣ.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος θεοδοσιάδης, δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί αγωνιούν καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και η Πολιτεία και ο ΕΟΦ οφείλουν να προστατεύσουν ασθενείς και φαρμακοποιούς.
“Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο πιεστική και δεν βελτιώνεται” , ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης. “Από την άλλη πλευρά ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες κατά διαστήματα κλείνουν την στρόφιγγα διάθεσης σκευασμάτων και δημιουργούνται συνεχώς ελλείψεις στην αγορά” συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ταλαιπωρία των ασθενών από τις ελλείψεις

Κατά τους φαρμακοποιούς, τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά είναι σχεδόν όλων των κατηγοριών και αφορούν πολλές ενδείξεις. Σε κάποιες από αυτές τα φάρμακα μπορούν να αντικατασταθούν από παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό.

Γεγονός είναι ότι σχεδόν ποτέ ο ασφαλισμένος δεν μπορεί με μια επίσκεψη στο φαρμακείο να παραλάβει όλα τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων γιατρός και στην ποσότητα που επιθυμεί.

Οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να κρατούν σε εκκρεμότητα τις ηλεκτρονικές συνταγές και να κρατούν βιβλίο με τα φάρμακα που υπολείπονται και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με το να προσέρχονται στα φαρμακεία δυο και τρείς φορές.

“Πέραν όμως της ταλαιπωρίας, η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορεί κανείς να τα υπολογίσει διότι πολλές φορές επιδρούν σωρευτικά σε βάθος χρόνου” σημειώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου και καταλήγουν: ” Ο ΕΟΦ οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επάρκεια όλων των σκευασμάτων στην ελληνική αγορά και να προστατεύσει με κάθε τρόπο την Δημόσια Υγεία, προς όφελος των ασθενών”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαρώνουν οι ελλείψεις την αγορά φαρμάκου! Τι μέτρα παίρνει ο ΕΟΦ

Φάρμακα για βαριές παθήσεις για λίγους! Τι αλλαγές έρχονται

Νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης για εκπτώσεις στα φάρμακα! Όλα τα ονόματα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button