ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Φαρμακοποιοί: Σε διαρκή μάχη για το «ιδιοκτησιακό»! Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Βήμα βήμα παλεύουν οι φαρμακοποιοί να σώσουν ότι μπορούν από το 3ο μνημόνιο για τον κλάδο τους.
Μπορεί τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) προς ώρας να τη γλίτωσαν και να μην πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, αυτό όμως που καίει τον κλάδο και είναι ακόμη στον…αέρα είναι το ιδιοκτησιακό. Το ιδιοκτησιακό το οποίο μπορεί να μετατέθηκε για το Φθινόπωρο, αν όμως επιμείνουν οι δανειστές, θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο.

Και αυτό διότι θα δώσει το δικαίωμα ακόμη και σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία.
Πάντως φαίνεται πως το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο πακέτο νομοθέτησης, άγνωστο βέβαια με ποια κυβέρνηση αν γίνουν τελικά εκλογές.

Μια πρώτη νίκη

Ωστόσο το θετικό είναι πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατάφερε μια πρώτη θετική προσέγγιση αφού σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας απεφεύχθη προς ώρας η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό, το οποίο όμως θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.

Θα πρέπει δηλαδή να καθορισθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείου.
Το μόνο βέβαιον είναι πως αλλαγές θα υπάρξουν αλλά το ζήτημα είναι- όπως λένε και στελέχη του υπουργείου Υγείας το HealthReport.gr– να διασωθεί ότι είναι δυνατό.

Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως φαρμακοποιοί και υπουργείο Υγείας θα προτείνουν να εφαρμοσθεί ένα μοντέλο που ισχύει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο προβλέπει το 51% της ιδιοκτησίας ενός φαρμακείου να ανήκει σε φαρμακοποιό.

Οι επιπτώσεις από το «ιδιοκτησιακό»

Και βέβαια ο φόβος των φαρμακοποιών είναι- σε περίπτωση που υπερισχύσει η άποψη των δανειστών – μην έρθουν μεγάλες εταιρείες και σαρώσουν την αγορά εξαφανίζοντας από το χάρτη τα μικρά φαρμακεία που ανήκουν στους επαγγελματίες του χώρου.

Και στην περίπτωση αυτή, το μέλλον των νέων φαρμακοποιών μοιάζει γκρίζο και αβέβαιο καθώς θα αναγκαστούν να μετατραπούν σε χαμηλόμισθους υπαλλήλους των μεγάλων αλυσίδων φαρμακείων, όπως άλλωστε έχει συμβεί και σε άλλες χώρες.

Επίσης αν «περάσει» η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος όπως θέλουν οι δανειστές, οι φαρμακοποιοί αναμένουν –όπως έλεγαν στον HealthReport.gr συνδικαλιστές του χώρου- να μπουν πολλά λουκέτα και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα ειδικά σε μικρά φαρμακεία της γειτονιάς.
Αυτό βέβαια θα επιφέρει ανεργία και στον κλάδο των φαρμακοποιών, ένα επάγγελμα που επέτρεπε σε μεγάλο ποσοστό τους πτυχιούχους του, να επιβιώνουν και μέσα στην κρίση.

Για να σωθεί η κατάσταση έστω και την τελευταία στιγμή – όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr– συνδικαλιστές του κλάδου βρίσκονται σε συνεχείς επαφές τόσο με στελέχη της Ευρώπης όσο και με την αντιπολίτευση εδώ στη χώρα μας. Και όλα αυτά παρότι απεφεύχθη το κακό την τελευταία στιγμή στο τελευταίο νομοσχέδιο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια ψήφισης του νομοσχεδίου για το 3ο μνημόνιο, αναρωτήθηκε τι συμφέροντα μπορεί να κρύβονται πίσω από τις αλλαγές στον κλάδο των φαρμακοποιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα δύο οι φαρμακοποιοί με τα μέτρα της συμφωνίας! Ποιοι δε θα απεργήσουν

Eurogroup: Υπόγειος “πόλεμος” για τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ! Τι λένε κυβέρνηση-φαρμακοποιοί

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Νέα εφαρμογή για γιατρούς και φαρμακοποιούς! Όλες οι οδηγίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button