ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Φαρμακοποιοί: Στο Ευρωκοινοβούλιο για το «ιδιοκτησιακό»! Όλα τα επιχειρήματα

Στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταθέτει αύριο Τρίτη 24 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος μετά την Αναφορά που είχε υποβάλλει ο ΠΦΣ αλλά και ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χουντής, κατά των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν την δυνατότητα ιδιοκτησίας φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς.

Η προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας θα επικεντρωθεί στην ενημέρωση όλων των Ευρωβουλευτών για την αναγκαιότητα της διατήρησης της αποκλειστικής ιδιοκτησίας και λειτουργίας φαρμακείων από φαρμακοποιούς , που θωρακίζει από τους κινδύνους της σύγκρουσης συμφερόντων που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση κάθετης ολοκλήρωσης του φαρμακευτικού τομέα.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ θα αναφερθεί στις Αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19ης Μαΐου 2009 στις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις (C 171/07 και C 172/07, καθώς και για την υπόθεση C 531/06) σύμφωνα με τις οποίες: «Εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίζουν το επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας που προτίθενται να παρέχουν, και τον τρόπο επίτευξης του επιπέδου αυτού».

Ο κ. Λουράντος θα επισημάνει πως σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όπως η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, Σλοβενία και η Εσθονία από το 2020, ιδιοκτήτες φαρμακείων είναι αποκλειστικά φαρμακοποιοί.

Ένα άλλο σημείο το οποίο θα τονίσει η ελληνική πλευρά είναι η απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κυρίας Bieńkowska (μετά από ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Χουντή) στην οποία επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές πρότειναν να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η ιδιοκτησία ενός φαρμακείου θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στους φαρμακοποιούς.

Στην Ελληνική Αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης ο Γεν. Γραμματέας κ. Ιωάννης Μακρυγιάννης και ο νομικός σύμβουλος κ. Ηλίας Δημητρέλλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλη η αλήθεια για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button