Ειδήσεις Υγείας

Φαρυγγίτιδα: Tips για να περάσει πιο γρήγορα

Η φαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή που εκδηλώνεται μεταξύ των αμυγδαλών και του λάρυγγα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η φαρυγγίτιδα οφείλεται στο κρυολόγημα, στη γρίπη, στη λοίμωξη από κοξάκι ή στη λοιμώδη μονοπυρήνωση. Σπανιότερα είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από βακτήριο όπως στρεπτόκοκκο Α ή (πολύ σπάνια) από τη γονόρροια και τα χλαμύδια.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Plos One η φαρυγγίτιδα εκδηλώνεται πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες και θεωρείται άκρως μεταδοτική.

Συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα της φαρυγγίτιδας είναι ο πονόλαιμος, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από:

– πυρετό

– πονοκέφαλο

– πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς

– δερματικά εξανθήματα

– πρήξιμο στους λεμφαδένες του λαιμού

 

 

 

 

 

Διάγνωση -Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα εξετάσει τον λαιμό για να διαπιστώσει την ύπαρξη φλεγμονής και ενδεχομένως θα ζητήσει εργαστηριακή εξέταση για να εντοπιστεί ο παθογόνος μικροοργανισμός που την προκάλεσε και ανάλογα ο θεράπων ιατρός να συστήσει την φαρμακευτική αγωγή.

Πάντως καλό είναι να γνωρίζουν οι ασθενείς ότι η αντιβίωση είναι χρήσιμη μόνο αν οι εργαστηριακές εξετάσεις υποδείξουν ότι η φαρυγγίτιδα έχει προκληθεί από βακτηριακή λοίμωξη.

Tips για να περάσει πιο γρήγορα

Κατανάλωση υγρών: Μπορείτε να καταναλώσετε είτε κάποιο ζεστό είτε κρύο ρόφημα, αναλόγως ποιο από τα δύο σας προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση.

Καραμέλες για τον λαιμό: Καταπραΰνουν τη φλεγμονή και διευκολύνουν την κατάποση. Δεν συνιστώνται για τα μικρά παιδιά, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος πνιγμού.

Χρήση υγραντήρα: Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πονόλαιμο λόγω του ξηρού αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη, ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως δε θα «κολλήσετε» γρίπη

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button