ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Φθάνει ρευστό στα νοσοκομεία! Τι θα εισπράξουν μετά τη δόση της τρόικας

Η υποδόση της τρόικας που θα φθάσει στα ταμεία του κράτους αναμένεται να δώσει ανάσα στο ΕΣΥ καθώς μέρος έστω μικρό των κονδυλίων από τους δανειστές θα διοχετευθεί στα νοσοκομεία ώστε να μπορέσουν να προβούν στις απαραίτητες αγορές.
Εξάλλου το ταμείο είναι μείον εδώ και καιρό στο ΕΣΥ και γιατροί, εργαζόμενοι και φυσικά ασθενείς αναστενάζουν χωρίς υλικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η ροή των πληρωμών του ΕΣΥ αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα μετά την εκταμίευση της «υποδόσης» και θα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές. Γεγονός που σημαίνει ότι σιγά σιγά οι προμηθευτές των δημοσίων νοσοκομείων θα αρχίσουν να αποπληρώνονται τις παλαιές οφειλές του συστήματος.

Κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί και πρόσφατα δημοσίως ο υπουργός Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε πει: “Υπ.Υγείας: «Θα εξοφλήσουμε ιδιώτες και νοσοκομεία μετά την αξιολόγηση!”

Νοσοκομεία .

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο συνέδριο του economist υποστήριξε ότι οι συνολικές πληρωμές των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές μαζί με τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού αυξήθηκαν κατά τη φετινή χρονιά.

Ενώ το 1ο τετράμηνο του 2016 ανήλθαν σε 334 εκ. ευρώ, το αντίστοιχο ποσό το 2015 ήταν 164 εκ. ευρώ.

Πάντως εντός του μηνός λόγω και της ανάσας που θα πάρει το ΕΣΥ από την υποδόση, τα νοσοκομεία πρόκειται να επιχορηγηθούν με άλλα 120 εκ. ευρώ, κατά του υπουργό Υγείας.

Στο ίδιο πλαίσιο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι σε σχέση με το προηγούμενο μνημόνιο, στο νέο του 2016-2019 οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ θα είναι αυξημένες κατά 268 εκ. ευρώ το 2016 και κατά 253 εκ. ευρώ τα έτη 2017-2018.

Βέβαια αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχουν οι συνδικαλιστές. Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών αναφέρει ότι το 2016 υπάρχει υποχρηματοδότηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα σύμφωνα πάντα με το ΜΕΤΑ Υγειονομικών στον προϋπολογισμό του 2015 είχαν εγγραφεί 337 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών και των πρόσθετων αμοιβών των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ.

Όλα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που δίνει το Υπ. Οικονομικών στην έκθεσή του για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2015 (Ιανουάριος Δεκέμβριος 2015).

χρήματα ΕΟΠΥΥ

Προσθέτοντας κανείς και τη χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες που σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση έφτασε τελικά στα 1.450 εκατ. ευρώ, η συνολική κρατική χρηματοδότηση σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ για το 2015 ανήλθε στα 1787 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα κατά το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων για τη φετινή χρονιά είναι μειωμένη κατά 156 εκατ. ευρώ.

Ποσό που προκύπτει από τα στοιχεία και πάλι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς με βάση την έκθεση του 2016 (Ιανουάριος – Απρίλιος), το ποσό στις εκτιμήσεις για χρηματοδότηση για εφημερίες και πρόσθετες αμοιβές το ποσό είναι σχεδόν μηδενικό (περιέχει μόνο 2 εκατ. ευρώ).

Από την ίδια την έκθεση προκύπτει – κατά το ΜΕΤΑ Υγειονομικών- ότι το 2016 η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικά και εφημερίες περιορίζεται στα 1.631 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Editorial: Λεφτά και προσωπικό στα νοσοκομεία μόνο με έγκριση της τρόικας!

Ξέμειναν κι από σύριγγες τα δημόσια Νοσοκομεία! Δείτε γιατί δεν προμηθεύονται

ΠΕΔΥ: Ξεκινούν μετακινήσεις γιατρών-προσωπικού από και προς τα νοσοκομεία! Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Γιατροί και νοσηλευτές με «μπλοκάκι» σε Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας! Οι λεπτομέρειες του νέου νομοσχεδίου

Φύλλο και φτερό από σήμερα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για φάρμακα και υλικά από τους «ράμπο υγείας»!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button