Ειδήσεις Υγείας

Φούσκωμα στο στομάχι: Τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε

Το φούσκωμα στο στομάχι δεν προκαλεί μόνο ενόχληση στους πάσχοντες αλλά, μπορεί όμως να κρύβει και σύμπτωμα κάποιας σοβαρής πάθησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της mayo clinic το φούσκωμα στο στομάχι είναι η διόγκωση ή η αύξηση της διαμέτρου της κοιλιακής περιοχής με συνέπεια να προκαλείται πόνος προκαλείται επειδή το στομάχι σφίγγει και υπάρχει έντονο αίσθημα πληρότητας.

Ποιες είναι οι ένοχες αιτίες;

Υπερβολικά αέρια

Τα αυξημένα αέρια στο έντερο είναι ίσως η πιο κοινή αιτία του φουσκώματος. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον πόνο, είναι να μειώσετε την κατανάλωση τροφών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα κρεμμύδια και το μπρόκολο.

Δυσκοιλιότητα

Τα αέρια και ο πόνος στην κοιλιά και το στομάχι, μπορεί να αποτελούν σημάδι δυσκοιλιότητας.Εντάξτε στην καθημερινότητά σας την άσκηση για τη μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.

Κατάποση αέρα

Η κατάποση αέρα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Για να το αποφύγετε, μην μιλάτε ενώ τρώτε, μην τρώτε όρθιοι και μην πίνετε αεριούχα ποτά και αναψυκτικά.

Τροφικές δυσανεξίες

Οι ένοχες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι, η γλουτένη, τα όσπρια, τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών) και τα τεχνητά γλυκαντικά. Η υπερκατανάλωση απλών σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν φούσκωμα.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που οφείλεται στην αδυναμία του εντέρου να απορροφήσει τη γλουτένη από το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης, αλλά η μείωση της γλουτένης στη διατροφή βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβήτης: Ποιο είναι το μενού που ρίχνει το σάκχαρο;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button