Ειδήσεις Υγείας

Φρονιμίτες: Πότε είναι επικίνδυνοι για την υγεία;

Όταν φυτρώνουν στραβά, μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα όπως να καταστρέψουν τα παρακείμενα δόντια, ή τα νεύρα ή ακόμη και τη γνάθο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρεία  στην περίπτωση “που οι φρονιμίτες έχουν κλίση προς τα μέσα, τότε μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα στους τραπεζίτες εξαιτίας παγίδευσης πλάκας και υπολειμμάτων τροφών”.

Βέβαια δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που , οι φρονιμίτες μπορεί να μην ανατείλουν καθόλου και να παραμείνουν όπως λέγεται έγκλειστοι μέσα στο ούλο και/ή τη γνάθο.

Οι φρονιμίτες που είναι ημιέγκλειστοι είναι άκρως επικίνδυνοι καθώς, συσσωρεύονται βακτήρια ανάμεσα στο ούλο και στο δόντι, τα οποία προκαλούν φλεγμονές με πόνο, πρήξιμο, ακαμψία της γνάθου και γενική κακουχία.

Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με τους ειδικούς γενικά τα ημιέγκλειστα δόντια είναι επίσης πολύ πιο ευάλωτα στην τερηδόνα και στην ουλίτιδα γιατί, λόγω θέσης, είναι δύσκολο να τα φθάσει η οδοντόβουρτσα και να καθαριστούν καλά όλες οι επιφάνειές τους.

Πότε επιβάλλεται η εξαγωγή του

Ο οδοντίατρος ή ο ειδικός χειρούργος οδοντίατρος θα αποφασίσει αν θα βγάλει το φρονιμίτη. Αν έχει ανατείλει ολόκληρος μέσα από το ούλο, η εξαγωγή του γίνεται εξίσου εύκολα με αυτή οποιουδήποτε άλλου δοντιού. Αν όμως ο φρονιμίτης δεν έχει ανατείλει και είναι έγκλειστος στη γνάθο, τότε χρειάζεται να γίνει τομή στο ούλο και στη συνέχεια αφαίρεση του τμήματος του οστού που βρίσκεται πάνω από το δόντι.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button