Ειδήσεις Υγείας

ΦΩΤΟ που σοκάρει! Δείτε πως έγινε η γλώσσα μιας γυναίκας από αντιβιοτικά

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύουν ο Δρ Χαμάντ και ο συνάδελφός του Δρ Ντέιβιντ Γουόρεν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, οι δύο γιατροί ήρθαν αντιμέτωποι με την περίπτωση μιας 55χρονης ασθενούς της οποίας η γλώσσα είχε τη χαρακτηριστική μαύρη επίστρωση.

 

 

 

 

 

Φωτογραφία από την έκθεση των γιατρών

Όπως διαπιστώθηκε, η γυναίκα είχε λάβει αντιβίωση (μινοκυκλίνη) για την αντιμετώπιση μιας μολυσμένης πληγής έπειτα από τροχαίο ατύχημα. Σε διάστημα μίας εβδομάδας, η γλώσσα της έγινε μαύρη ενώ η ίδια άρχισε να παραπονιέται πως άλλαξε και η γεύση και η μυρωδιά του στόματος της.

«Όσο τρομακτική κι αν φαίνεται η συγκεκριμένη αλλοίωση στη γλώσσα, ευτυχώς η κατάσταση είναι αναστρέψιμη» αναφέρει ο Δρ Χαμάντ. Πράγματι, μετά τις απαραίτητες αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε η 55χρονη, η γλώσσα της επανήλθε στην πρότερή της κατάσταση.

 

 

 

 

 

Φωτογραφία από την έκθεση των γιατρών

Μετά από έναν μήνα περίπου, το μαύρο χνούδι εξαφανίστηκε από τη γλώσσα της ασθενούς . Όπως δήλωσε ο Δρ Χαμάντ, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο συχνά εμφανίζεται το μαύρο χνούδι στη γλώσσα, ωστόσο ο ίδιος τονίζει ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο στα 10 χρόνια που ασκεί την ιατρική.

Πότε εμφανίζεται

Όπως ο κίτρινος χρωματισμός της γλώσσας έτσι και η γλώσσα με μαύρα “μπαλώματα” μπορεί να είναι απόρροια μια σπάνιας και ακίνδυνης παρενέργειας ορισμένων φαρμάκων, ενώ συνδέεται επίσης με την κακή στοματική υγιεινή, ορισμένες ασθένειες, αλλά και με το κάπνισμα.

Άλλοι  προδιαθεσικοί παράγοντες που ευθύνονται για την πρόκληση της είναι: υπερβολικό κάπνισμα, χρήση από του στόματος αντιβιοτικών και παρουσία Candida στην επιφάνεια της γλώσσας. Το χρώμα μπορεί να γίνει πράσινο ή ροζ ή άσπρο μετά από χρήση στοματικών διαλυμάτων, τσίχλας κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε η γλώσσα αλλάζει χρώμα; Όλοι οι λόγοι

Σχετικά Άρθρα

Back to top button