ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Φόβος για τη γρίπη! Ανεμβολίαστοι οι Έλληνες

Από τη μία οι Έλληνες δεν εμβολιάζονται ενώ από την άλλη η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου σε συνδυασμό με την έλλειψη κρεβατιών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) κάνουν το «μείγμα» της ανησυχίας εκρηκτικό.

Γι αυτό και οι συσκέψεις στις υγειονομικές αρχές είναι συνεχείς ενώ πραγματοποιήθηκε και ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, ώστε να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ωστόσο η προηγούμενη εμπειρία με τον ιό Η1Ν1 το 2009, που τελικώς δεν προκάλεσε τις επιπτώσεις που είχαν υπολογίσει οι αρχές, φαίνεται ότι κάνει τους Έλληνες πιο ισχυρούς απέναντι και στο κύμα…ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί.

Βέβαια τα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι αυξημένα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΟΠΥΥ, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ και των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης.

Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας που δεν ξεπερνά το 10%.

Παρότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Ωστόσο να σημειωθεί πως λίγες ημέρες πριν είχε κοπεί το δωρεάν τεστ για τον ιό της γρίπης και οι ασθενείς ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμη και αυτό. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το θέμα: «Κούρεψαν» και τις εξετάσεις για τη γρίπη στα νοσοκομεία! Έλεγχος για τον ιό μόνο με χρήματα των ασθενών».

Το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr υποχρέωσε το υπουργείο Υγείας να κάνει στροφή 180 μοιρών με αποτέλεσμα να καλυφθεί τελικώς το τεστ ελέγχου για τη γρίπη από τον ΕΟΠΥΥ. Δείτε ΕΔΩ πως αναγκάστηκε να υποχωρήσει το υπουργείο Υγείας: «Πλήρης επιβεβαίωση του HealthReport.gr για τις κουρεμένες εξετάσεις της γρίπης! Όπισθεν ολοταχώς του υπ.Υγείας».

Ο κ. Ξανθός βέβαια μίλησε για …πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος του τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ωσάν να μην είναι υποχρεωμένο το υποτιθέμενο δημόσιο και δωρεάν σύστημα να καλύπτει τα έξοδα.

Σε ότι αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες λόγω και των αυξημένων περιστατικών της γρίπης, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που:

«είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου. Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button