Ειδήσεις Υγείας

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Πότε είναι ανησυχητικό το σύμπτωμα;

Η γενική εξέταση αίματος είναι μια άκρως σημαντική εξέταση αφού ο θεράπων ιατρός λαμβάνει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του οργανισμού. Το πρώτο πράγμα που κοιτά κανείς είναι οι  τιμές στα λευκά και στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι τα λευκά κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα τότε κυριεύεται από έντονη ανησυχία.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα λευκά αιμοσφαίρια  αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες είναι οι ”μαχητές» που δεν σταματούν να εργάζονται μέχρις ότου καταπολεμήσουν την εισβολή ενός ιού. Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα τότε αδυνατούν να πολεμήσουν τους εισβολείς. Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την κατάσταση αυτή είναι πολλές.

Η κυριότερη αιτία είναι οι διάφορες  ιώσεις οι οποίες είναι δυνατόν να καταστρέψουν τα λευκά.

Επίσης η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να καταστρέψουν τα λευκά αιμοσφαίρια.

Tαυτόχρονα η λευκοπενία πυροδοτείται από τη χημειοθεραπεία, την έκθεση σε ακτινοβολία, αλλά και το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS) .

 

Αντιμετώπιση

Οι ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου Jean Mayer συνιστούν ότι οι ασθνείς θα πρέπει να καταναλώνουν από 0,8 έως 1 g πρωτεΐνης για κάθε κιλό του σωματικού μας βάρους καθημερινά, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα λευκά αιμοσφαίρια.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Καταναλώστε τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν τη δραστηριότητα των φαγοκυττάρων.

Τακτική άσκηση

Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας την παραγωγή περισσότερων λευκών αιμοσφαιρίων και κάνοντας τα ήδη υπάρχοντα πιο ισχυρά.

Φολικό οξύ

Συνιστάται η κατανάλωση τροφών που περιέχουν φολικό οξύ, ώστε ο οργανισμός να μπορεί να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button