Ειδήσεις Υγείας

Χαμηλή πίεση: Οι κίνδυνοι για την υγεία

Η χαμηλή πίεση του αίματος  μπορεί να αποτελεί στόχο για τους περισσότερους αλλά αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία όταν κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ενδεικτικό είναι ότι η χαμηλή πίεση ή υπόταση ευθύνεται για την πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών αλλά και για νεφρική ανεπάρκεια.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το υποτασικό σοκ όπως εξηγούν οι ειδικοί της mayo clinic περιλαμβάνουν:

Ζάλη
Ναυτία

Τάση λιποθυμίας
“Σκοτείνιασμα” στην όραση

Εμβοές (“κουδούνισμα” στα αυτιά)
Κρύα ή/και υγρά χέρια και πόδια

Ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο
Κόπωση και ταχυκαρδία

 

 

 

 

 

Φυσιολογικά επίπεδα

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας προσδιορίζουν την φυσιολογική αρτηριακή πίεση, στις τιμές έως και 120/80 mm Hg. Αυτό σημαίνει ένδειξη 120 και κάτω για την συστολική πίεση και 80 και κάτω για την διαστολική πίεση.

Πάντως οι ειδικοί επιστήμονες, θεωρούν ότι η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή, μόνο εάν προκαλεί εμφανή συμπτώματα.

Από την άλλη ορισμένοι ειδικοί ορίζουν την χαμηλή πίεση του αίματος όταν πέφτει κάτω από τα 90 mm Hg συστολικής πίεσης και τα 60 mm Hg διαστολικής πίεσης. Αρκεί και η μία από τις δύο ενδείξεις να είναι κάτω από αυτά τα όρια, για να θεωρηθεί ότι έχει κάποιος χαμηλή πίεση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μια ξαφνική πτώση της πίεσης μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Μια αλλαγή σε επίπεδο μόλις 20 mm Hg (π.χ. από 110 σε 90 mm Hg συστολικής πίεσης) μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία, αφού ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό αίμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμηλή πίεση: Tips για να ανέβει γρήγορα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button