Ειδήσεις Υγείας

Χαμηλό ασβέστιο: Από τι προκαλείται και γιατί πρέπει να σας ανησυχήσει

Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που συμβάλλει στη διατήρηση των οστών.Επίσης είναι υπεύθυνο για την πήξη του αίματος, τη μυϊκή σύσπαση, αλλά και την μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων, κ.ά.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου είναι τα εξής:

Οστεομαλάκυνση και οστεοπόρωση, που προκαλούν:
Πόνος στα οστά
Μυϊκή αδυναμία

Αργή αποκατάσταση καταγμάτων
Εύθρυπτα οστά
Παραμόρφωση σπονδυλικής στήλης
Απώλεια ύψους

Άλλες ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με την μειωμένη πρόσληψη είναι η κακή διατροφή, η δυσαπορρόφηση, ο υποπαραθυρεοειδισμός, ορισμένα νεφρικά νοσήματα, όπως η ραβδομυόλυση.

Παράγοντες που μειώνουν την απορρόφηση ασβεστίου:
Στρες
Καθιστική ζωή
Έλλειψη βιταμίνης D

 

 

 

 

 

Έλλειψη μαγνησίου
Μειωμένο υδροχλωρικό οξύ στομάχου
Φυτικό οξύ
Φυτικές ίνες

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η απορρόφηση του ασβεστίου εξαρτάται και από την ηλικιακή ομάδα των ατόμων. Η απορρόφηση στα βρέφη είναι υψηλή ενώ μειώνεται δραματικά σε μεγάλες ηλικίες.

Η μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης και καφέ προκαλούν αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τα ούρα.

Υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών, που περιέχουν πολύ φωσφόρο, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ασβεστίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Το ασβέστιο στον οργανισμό προστατεύει τα οστά και τα δόντια από τη συσσώρευση μολύβδου, ενός πολύ τοξικού μετάλλου.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Λευκά φασόλια: περίπου 191mg ασβεστίου σε μία κούπα κονσέρβα

Σολομός: περίπου 232 mg ασβεστίου σε μισή κονσέρβα

Σαρδέλα: περίπου 321 mg ασβεστίου σε 7 σαρδέλες

Αποξηραμένα σύκα: περίπου 107 mg ασβεστίου σε 8 ολόκληρα αποξηραμένα σύκα

Μαυρομάτικα φασόλια: περίπου 185 mg ασβεστίου σε μισή κούπα κονσέρβα

Αμύγδαλα: περίπου 72 mg ασβεστίου σε ¼ της κούπας ψημένα αμύγδαλα (περίπου 20 αμύγδαλα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Tips για να αποφύγετε την οστεοπόρωση

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close