Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Χαρτογράφηση σπίλων: Πότε πρέπει να γίνεται και τι δείχνει;

Το πιο συνηθισμένο και εμφανές «σημάδι» είναι οι σπίλοι, όπως ονομάζονται επιστημονικά οι γνωστές σε όλους μας ελιές. Υπάρχουν στο δέρμα σχεδόν κάθε ανθρώπου, με τη μορφή εξογκωμένων ή επίπεδων σημείων, με διαφορετικό, συνήθως πιο σκούρο, χρώμα από αυτό της επιδερμίδας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν ακίνδυνες δυσπλασίες αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις σπίλων που πρέπει να παρακολουθούνται ή να αφαιρούνται προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη τους ή ενδεχόμενη εμφάνιση μελανώματος, δερματικού καρκίνου.

«Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να φροντίζει για την υγεία του δέρματος του παρακολουθώντας το και λαμβάνοντας μέτρα προστασίας του, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, σε σχέση με την ηλιακή ακτινοβολία», τόνισε ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Dr. Τζερμιάς κατά την ομιλία του. «Θα πρέπει να παρατηρούμε το δέρμα μας, εστιάζοντας την προσοχή μας σε νεοεμφανιζόμενους σπίλους, τυχόν μεταβολές στο χρώμα, το μέγεθος, το πάχος τους, αλλαγές στο δέρμα που βρίσκεται γύρω από αυτούς ή κάποια ασυνήθιστη αίσθηση, όπως κνησμός ή κάψιμο κ.α. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου και η πιο λεπτομερής δική μας παρατήρηση δεν αρκεί. Τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε μια πιο επιστημονική, ακριβή και τεκμηριωμένη άποψη μέσω της προληπτικής εξέτασης: Aυτοματοποιημένη Oλόσωμη Xαρτογράφηση».

Τι είναι

Η αυτοματοποιημένη ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση είναι αδιαμφισβήτητα η πλέον ενδεδειγμένη προληπτική ολόσωμη εξέταση για όλους, αλλά και η πλέον αξιόπιστη μέθοδος για την ολοκληρωμένη και συστηματική παρακολούθηση της υγείας του δέρματος, ειδικότερα στα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης δερματικού καρκίνου τόνισε ο Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, εξηγώντας τα οφέλη και τη σημασία της εξέτασης για την πρόληψη των δερματικών βλαβών αλλά και του δερματικού καρκίνου.

«Χάρη σε αυτή την εξέταση εστιάζουμε με τη λήψη εικόνων του δέρματος «από την κορυφή έως τα νύχια» την προσοχή μας στην παραμικρή μεταβολή που μπορεί να παρουσιαστεί στους σπίλους (ελιές) και έτσι να εντοπίσουμε άμεσα τα σημεία που χρήζουν προσοχής, εκμηδενίζοντας το περιθώριο ανθρώπινου λάθους». Και συνεχίζει ο ειδικός:

Η εξέταση της δερματοσκόπησης και της ολόσωμης ψηφιακής χαρτογράφησης αρκεί να γίνεται μόνο μια φορά το χρόνο για τον προληπτικό έλεγχο της υγείας του δέρματος. Για τις περιπτώσεις όμως ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν δερματικό καρκίνο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα, άνθρωποι που έχουν πολλές ελιές στο σώμα τους ή έχουν παρουσιάσει πρόσφατα κάποια αλλοίωση και άνθρωποι που είχαν κάποιο έντονο ηλιακό έγκαυμα κατά την παιδική ηλικία, μεταξύ άλλων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button