Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Χείλη που σκάνε: Έξι σπιτικές θεραπείες που πρέπει να δοκιμάσετε

Τα χείλη που σκάνε είναι μια επώδυνη και ενοχλητική κατάσταση δυσκολεύει όχι μόνο την ομιλία αλλά και την κατάποση.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της mayo clinic τα χείλη που σκάνε και εμφανίζουν ρωγμές στις γωνίες του στόματος ονομάζεται γωνιακή χειλίτιδα. Συνήθως αυτή η κατάσταση εμφανίζεται με ερύθημα, επώδυνες ρωγμές, απολέπιση, αιμορραγία και εξέλκωση και στις γωνίες του στόματος.

Η γωνιακή χειλίτιδα μπορεί να συμβεί αυθόρμητα, αλλά πιο συχνά αναπτύσσεται σε εκείνους που φορούν οδοντοστοιχίες ή άλλες συσκευές στο στόμα αλλά και σε μικρά παιδιά.

Άλλες αιτίες που ενοχοποιούνται είναι ο μύκητας Candida albicans, ο σταφυλόκοκκος aureus αλλά και η χρήση κακής ποιότητας οδοντοστοιχίας, μη φυσιολογικό “δίπλωμα” του δέρματος στις γωνίες του στόματος, δερματίτιδα εξ επαφής, διατροφικές ανεπάρκειες, αναιμία, ξηρό δέρμα, σιελόρροια και ατοπική δερματίτιδα.

Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα χείλη

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τη θεραπεία των “κοψιμάτων” στη γωνία του στόματος. Αυτές περιλαμβάνουν:

Αντιμυκητιασικές κρέμες: Κατά κανόνα πρόκειται για κρέμες τοπικής εφαρμογής και συχνά είναι κοινές με εκείνες που καταπολεμούν τον επιχείλιο έρπητα.

Βαζελίνη

Η βαζελίνη εγκλωβίζει την υγρασία εντός των χειλιών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους συνηθίζουν να αναπνέουν με το στόμα ανοιχτό και για εκείνους που γλείφουν συχνά τα χείλη τους. Ψάξτε να βρείτε ένα προϊόν με βαζελίνη το οποίο να είναι καθαρά για ενυδάτωση.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο ενυδατώνει τα χείλη και προλαμβάνει τα “κοψίματα”. Επίσης, διατηρεί τα χείλη μαλακά και τους προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Μέλι

Το μέλι έχει ενυδατική δράση και έτσι μπορεί να αποτρέψει την δημιουργία μελλοντικών ρωγμών.

Έλαιο βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενυδατώσετε τα χείλη σας.

Αλόη βέρα

Μπορεί να κάνει “θαύματα” στην θεραπεία των “κοψιμάτων” στην γωνία των χειλιών. Μπορείτε να εφαρμόζετε τζελ αλόης βέρα πολλές φορές την ημέρα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκασμένα χείλη: Ποιες είναι οι ένοχες αιτίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button