Ειδήσεις Υγείας

Χημικά εγκαύματα: Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Το χημικό προϊόν αντιδρά με κάποιο συστατικό του ιστού (ένα μόριο, ένα κύτταρο ή μια πρωτεΐνη κ.α.) και καταστρέφει τη βιολογική ισορροπία του .
Η σοβαρότητα του εγκαύματος υπολογίζεται ανάλογα με την έκταση της βλάβης, με την ποσότητα του ιστού που καταστράφηκε και σχετίζεται με το είδος του χημικού προϊόντος,τη φύση των ιστών που ήρθαν σε επαφή με αυτό και με την περιοχή του σώματος που επηρεάζεται.
Το δέρμα, τα μάτια, το πεπτικό και το αναπνευστικό σύστημα συνήθως είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους από χημικά προϊόντα.

Ποιοι κινδυνεύουν από χημικά εγκαύματα;

Οι κατηγορίες εργαζομένων που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι μ’ ένα χημικό έγκαυμα είναι πολλές. Πρόκειται για εργαζόμενους σε βιομηχανίες χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, τροφίμων, πλαστικών, ελαστικών, χρωμάτων, χάρτου, και σε πολλούς άλλους κλάδους.

Η σωστή ενημέρωση για την άμεση αντιμετώπιση του χημικού εγκαύματος μπορεί χωρίς υπερβολές να σώσει από την αναπηρία και το θάνατο μεγάλο αριθμό εργαζομένων στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό στις 18 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ειδικό workshop από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, σχετικά με τα χημικά εγκαύματα και την αποτελεσματική δράση των σκευασμάτων της PREVOR το οποίο θα απευθύνεται σε Τεχνικούς Διευθυντές, Διευθυντές εργοστασιακών μονάδων,  Διευθυντές Υγείας και Ασφάλειας, σε Τεχνικούς Ασφαλείας και Ιατρούς Εργασίας, όλων των παραπάνω κλάδων.

Οδηγός

Σε περίπτωση που εσείς, ή κάποιο άλλο άτομο, επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, πάθει έγκαυμα από χημική ουσία, πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

Ειδοποιήστε άμεσα τον γιατρό σας ή τις Πρώτες Βοήθειες, ειδικά σε περίπτωση που το έγκαυμα είναι σε κάποια ευαίσθητη περιοχή (πχ πρόσωπο).

Ρίχνετε άφθονο δροσερό νερό επάνω στο σημείο του εγκαύματος (κάτω από μία βρύση αν είναι δυνατόν) για τουλάχιστον 20 λεπτά ή μέχρι να καταφτάσουν οι Πρώτες Βοήθειες.

Βεβαιωθείτε ότι το νερό που έρχεται σε επαφή με το έγκαυμα δεν πέφτει στη συνέχεια επάνω σε άλλα σημεία του σώματός σας.

Μην ρίχνετε το νερό με μεγάλη πίεση.

Καθώς πέφτει το νερό επάνω στο έγκαυμα (όχι νωρίτερα) αφαιρέστε τυχόν κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα που φοράτε κοντά στο σημείο του εγκαύματος, εκτός και αν αυτά έχουν κολλήσει στο δέρμα.

Αφότου ξεπλύνετε καλά το έγκαυμα, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος που χρησιμοποιήσατε.

Μην επιχειρήσετε να εξουδετερώσετε το έγκαυμα με “αντίθετη” χημική ουσία (δηλαδή με ουσία που να είναι αντιστοίχως αλκαλική ή όξινη). Αυτό μπορεί να προκαλέσει χημική αντίδραση που θα επιδεινώσει το έγκαυμα.

Σε περίπτωση που επιχειρείτε να βοηθήσετε ένα άλλο άτομο που έχει υποστεί χημικό έγκαυμα, βεβαιωθείτε πρώτα ότι φοράτε γάντια και κάποια ποδιά, αν υπάρχουν.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button