Ειδήσεις Υγείας

Χιονίστρες: Έξυπνα tips για να μην εμφανίσετε ποτέ

Οι χιονίστρες (ή χείμετλα, όπως ονομάζονται) αποτελούν μια φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος στα δάκτυλα που προκαλείται από την εξαγγείωση αίματος από τα μικρά (τριχοειδή) αγγεία του στην απότομη εναλλαγή μεταξύ ζεστού – κρύου.  Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic μπορεί να είναι μία μη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο κρύο, που ακολουθείται από επαναθέρμανση.

Τα ύποπτα σημάδια που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες είναι:

  • Μικρές, κόκκινες περιοχές (ερύθημα)
  • Φαγούρα
  • Αίσθημα καψίματος
  • Φλεγμονή στο δέρμα
  • Οίδημα

Ωστόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο χρώμα του δέρματος από κόκκινο σε σκούρο μπλε στα σημεία που υπάρχει το πρόβλημα και αυτή η αλλαγή συνοδεύεται από πόνο.

Άτομα με διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος είναι πιο επιρρεπή, ωστόσο οι περισσότερες χιονίστρες συμβαίνουν σε άτομα που είναι κατά τα άλλα υγιή.

Η προφύλαξη περιλαμβάνει την αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στο κρύο και την κάλυψη των άκρων του σώματος με γάντια και κάλτσες.

Τις περισσότερες φορές οι χιονίστρες θα υποχωρήσουν σε 7-14 μέρες και δε χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει έντονη φαγούρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν αλοιφές κορτικοειδών ή όταν υπάρχουν πολλές υποτροπές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα αγγειοδιασταλτικό φάρμακο.

Τι να αποφεύγετε

Οι ειδικοί της mayo clinic  δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι χιονίστρες συνήθως δεν οδηγούν σε μόνιμη βλάβη. Όμως, είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Η καλύτερη αντιμετώπιση για τις χιονίστρες είναι να αποφευχθεί η εξαρχής ανάπτυξή τους με τον περιορισμό της έκθεσής στο κρύο και με το να καλύπτεται το εκτεθειμένο στον κρύο αέρα δέρμα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button