Ειδήσεις Υγείας

Χοληστερίνη: Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώτε άφοβα;

Όμως ο αστικός μύθος που είναι ευρέως διαδεδομένος ότι αυξάνουν την χοληστερίνη έχει ως συνέπεια πολλοί άνθρωποι να τα έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους.

Πάντως σύμφωνα με νεότερες διατροφικές μελέτες τα αυγά αποτελούν μια τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας αφού τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ και σίδηρο ενώ το ασπράδι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι ένα βραστό αυγό (περίπου 50γρ.) περιέχει κατά μέσο όρο 77,5 θερμίδες, 6,3γρ. πρωτεΐνη, 5,3γρ. λίπου, 0,56γρ. υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνη. Εξαιτίας αυτής της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη τα αυγά έχουν “παρεξηθεί” με συνέπεια όσοι έχουν αυξημένη χοληστερίνης να μην τα καταναλώνουν.

Όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης, που χρειάζεται από τις τροφές, ενώ το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του.

%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%b1-1

 

 

 

 

 

 

Την ίδια στιγμή νεότερες όμως έρευνες που έγιναν από τους επιστήμονες της mayo clinic έγινε γνωστό ότι η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Πάντως καλό είναι να θυμάστε ότι οι τροφές ζωικής προέλευσης (πχ. κρέατα, φρέσκο βούτυρο, τυριά και φαγητά ή γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος), ευθύνονται πολύ περισσότερο για την αύξηση των λιπιδίων και για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων.

Το μυστικό για να μειώσετε τον κίνδυνο είναι να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση του αυγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά μέσα στην ίδια μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό καλό είναι να συνοδεύετε την κατανάλωση αυγών με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (πχ. λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης), οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερίνη των τροφών. Έτσι θα μπορείτε να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, χωρίς να επηρεάζονται καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε tips για να ρίξετε τη χοληστερίνη φυσικά

Σχετικά Άρθρα

Back to top button