Ειδήσεις Υγείας

Χρόνια ηπατίτιδα C: Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στη θεραπεία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα των μελετών SURVEYOR, που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη των Νοσημάτων του Ήπατος (AASLD), μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, 97-100% των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C γονοτύπου 1 πέτυχαν μακροχρόνια ιολογική ανταπόκριση. Αντίστοιχα, ασθενείς γονοτύπου 2 πέτυχαν μακροχρόνια ιολογική ανταπόκριση σε ποσοστό 96-100% ενώ ασθενείς με γονότυπο 3 σε ποσοστό 83-94%.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά και συμβάλλουν στην προαγωγή των επιστημονικών γνώσεων σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης παν-γονοτυπικών επιλογών για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C», δήλωσε ο Fred Poordad, M.D., Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών και Κλινικών Υποθέσεων του Texas Liver Institute στο San Antonio. «Τα εν λόγω δεδομένα αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου στη συνεχή έρευνα για την αντιμετώπιση των ακάλυπτων αναγκών των ασθενών και της ιατρικής κοινότητας».
Οι SURVEYOR-I και SURVEYOR-II είναι εν εξελίξει κλινικές μελέτες φάσης 2 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των ABT-493 (αναστολέας της πρωτεάσης NS3/4A) και ABT-530 (αναστολέας της NS5A), με ή χωρίς ριμπαβιρίνη, για 8 έως 12 εβδομάδες. Τα δεδομένα αυτά αφορούν μη κιρρωτικούς ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C γονότυπου 1, 2 και 3, ενώ σε μελλοντικά επιστημονικά συνέδρια θα παρουσιαστούν στοιχεία για πρόσθετους πληθυσμούς ασθενών (γονότυποι 4-6).

Μια «σιωπηλή νόσος»

Η ηπατίτιδα C είναι μια λοιμώδης νόσος που προσβάλει το ήπαρ προκαλώντας φλεγμονή και νέκρωση του ιστού και οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας C (HCV)1. Το προφίλ της νόσου θα λέγαμε ότι περιγράφεται ως εξής:

160 περίπου εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο.
9 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη.
Περίπου 167.000 ενήλικες ασθενείς στην Ελλάδα το 2014.

3-4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι προσβάλλονται κάθε χρόνο από ηπατίτιδα C.

Η ηπατίτιδα C αποτελεί την κύρια αιτία μεταμόσχευσης ήπατος και ηπατοκυτταρικού καρκίνου παγκοσμίως.

Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από αιτίες που σχετίζονται με την ηπατίτιδα C.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button