Ειδήσεις Υγείας

Χρόνια προστατίτιδα: Ποια τα αίτια της & ποια θεραπεία προτείνουν οι ειδικοί

Η προστατίτιδα, γνωστή και ως «σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους», είναι μια φλεγμονή του προστάτη αδένα, που μπορεί να είναι οξεία, χρόνια, μολυσματική ή μη μολυσματική.

Είναι μια αρκετά συχνή, βασανιστική κατάσταση, που δυσκολεύει τους πάσχοντες στην καθημερινότητά τους και πολλές φορές τους κάνει να αισθάνονται αμηχανία ή και ντροπή, ενίοτε και θλίψη, πέρα από πόνο…

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας;

Αίσθηση βάρους και πόνος στο περίνεο,

συχνουρία,

επιτακτική ανάγκη κένωσης του εντέρου,

δυσκολία και ενοχλήσεις κατά την ούρηση,

πρόωρη ή επώδυνη εκσπερμάτιση,

διαταραχές στη στύση

Κάποιες φορές ο πόνος είναι τέτοιος, που ο ασθενής χάνει τον ύπνο του, την ικανότητα να ασκηθεί, ακόμη και τη δουλειά του.

Αιτίες

Συνήθως η χρόνια προστατίτιδα οφείλεται σε μικρόβια, που έχουν περάσει μέσω της ουρήθρας στον προστάτη, κυρίως μετά από σεξουαλική επαφή.

Αφορά περισσότερο σε νέους άνδρες, που είναι πιο ενεργοί σεξουαλικά και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφω.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας: «Εφόσον δεν βρεθεί άμεση θεραπεία, αναπόφευκτα ο άνδρας επιβαρύνεται ψυχολογικά. Η δυσκολία στη θεραπεία έγκειται στο ότι τα αντιβιοτικά, που χορηγούνται, δυσκολεύονται να διαπεράσουν την κάψα του προστάτη και να φθάσουν στον αδένα που φλεγμαίνει. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται υφέσεις και εξάρσεις. Ενώ, λοιπόν, πιστεύουμε ότι όλα πηγαίνουν καλά, μετά από 2-3 μήνες το πρόβλημα μπορεί να επιστρέψει».

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι σημαντικό να ξεκινήσει το ταχύτερο, προκειμένου ο ασθενής να απαλλαγεί από όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα, που συχνά περιορίζουν την κοινωνικότητά του, κάνοντάς τον να φλερτάρει με την κατάθλιψη.

Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε εύκολο, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ειδικός, λόγω του ότι τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, όπως ένας υψηλός πυρετός σε μία οξεία προστατίτιδα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από πότε έχει ξεκινήσει το πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η θεραπεία με κρουστικά κύματα κατά της χρόνιας προστατίτιδας μπορεί να συνδυαστεί και με αντιβιοτικά, έτσι ώστε, με την αυξημένη αιμάτωση, οι φαρμακευτικές ουσίες να περάσουν πιο εύκολα στον προστάτη. Με τη διάγνωση μπορεί κάποιος να ξεκινήσει παράλληλα και τη θεραπεία με τα κρουστικά κύματα, που συνήθως αποτελείται από έξι συνεδρίες, δύο φορές εβδομαδιαίως για τρεις εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε θέλει εγχείρηση ο προστάτης;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button