Ειδήσεις Υγείας

Χρόνια Φλεβική Νόσος: Τι είναι και πώς θα την προλάβετε

Η Χρόνια Φλεβική νόσος εμφανίζεται στα κάτω άκρα, όταν οι φλέβες δεν επαναφέρουν σωστά το αίμα στην καρδιά. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία 1-1,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από χρόνια φλεβική νόσο, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες.

Τα κυριότερα συμπτώματα που νιώθει ο ασθενής στα πόδια του είναι το αίσθημα καψίματος, πόνος, αίσθημα τάσης και βάρους, καθώς επίσης και κράμπες. Το πρώτο στάδιο, σύμφωνα με τους γιατρούς, περιλαμβάνει την εμφάνιση ευρυαγγειών, το δεύτερο στάδιο την εμφάνιση κιρσών, το τρίτο στάδιο την εμφάνιση οιδήματος, ενώ στα επόμενα στάδια αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις, με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος.

Όταν εκδηλωθεί η νόσος και ιδιαίτερα εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να παρατηρήσετε:

Eυρυαγγείες, τελαγγειεκτασίες, στα πολύ προχωρημένα στάδια,
Oρατοί και αντιαισθητικοί κιρσοί, συχνά οδυνηροί, στα πιο προχωρημένα στάδια,
Oιδήματα και σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις, με αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον σχηματισμό δερματικών ελκών, στις πιο προχωρημένες καταστάσεις της νόσου.

Αντιμετώπιση- Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής νόσου, όπως επισημαίνουν οι αγγειολόγοι, πρέπει να ξεκινά  έγκαιρα, να εφαρμόζεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνουν στους ασθενείς:

Κινησιοθεραπεία

Διακοπή του καπνίσματος

Απώλεια των περιττών κιλών

Οι γυναίκες να μην σταυρώνουν τα πόδια

Αποφυγή των στενών και εφαρμοστών ρούχων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευρυαγγείες & Κιρσοί: Γιατί εμφανίζονται και πώς αντιμετωπίζονται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button