ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Χωρίς αποζημίωση κρίσιμη εξέταση για τους καρκινοπαθείς! Στα κάγκελα οι ασθενείς

Παρά το γεγονός ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας όσο και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είχαν  διαβεβαιώσει τους καρκινοπαθείς πριν από ένα χρόνο περίπου πως θα γίνουν άμεσα προσπάθειες για αποκατάσταση του προβλήματος, ώστε να αποζημιώνεται η κρίσιμη εξέταση “Oncotype DX δεκάδες ασθενείς είναι στον αέρα.

Όπως κατήγγειλε η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου Καίτη Αποστολίδου ένα χρόνο μετά, η υπόθεση ακόμη είναι σε εκκρεμότητα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και οι διαδικασίες που ακολουθούνται ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας καθώς δεν είναι τίποτε ξεκαθαρισμένο και σαφές.

Η εξέταση αυτή αφορά τον καρκίνο μαστού αλλά μπορεί να γίνεται και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του προστάτη), για τους οποίους υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες δοκιμασίες Oncotype DX.

Να σημειωθεί ότι το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται περίπου στα 3.800 ευρώ με συμμετοχή ασφαλισμένης 20%, δηλ. περίπου 760 ευρώ, – ποσό εξαιρετικά υψηλό στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και επιπέδου αμοιβών για τις περισσότερες ασθενείς.

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με τα μέλη της Ομοσπονδίας, διαφαίνεται ότι τα αιτήματά μας σχετικά με την άμεση και πλήρη αποζημίωση της εξέτασης απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ και την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του προστάτη) δεν είναι στα προς υλοποίηση σχέδια του Υπουργείου Υγείας αν και πέρυσι τα παραπάνω προτάσεις είχαν τεθεί πέρυσι την ίδια εποχή και προφορικά είχαν εκτιμηθεί θετικά.

Καταλήγοντας διερωτώνται, για ποιο λόγο ενώ έχει γίνει αποδεκτή η υπ’ αρ. 13 απόφαση της 266ης/15.12.2017 Ολομέλειας του ΚΕΣΥ, ενώ έχει ετοιμασθεί από τον Μάρτιο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σήμερα 3 Αυγούστου, δηλ. 12,5 μήνες μετά την Απόφαση Ανάκλησης της υπ’ αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ.84348/10-9-2013 (ΑΔΑ:ΒΛ9ΕΘ- ΧΛΩ) Υπουργικής Απόφασης «Διενέργεια της δοκιμασίας “Oncotype DX”, και πέντε μήνες μετά την κατάρτιση του σχεδίου Κ.Υ.Α. δεν έχει υπογραφεί από τους συναρμοδίους Υπουργούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χωρίς φθηνό αντικαρκινικό φάρμακο τα νοσοκομεία! Η περιπέτεια νεαρού καρκινοπαθή για μία δόση

Στον «αέρα» οι ειδικές εξετάσεις των καρκινοπαθών! Απλήρωτα τα ραδιοφάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button