ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Χωρίς γιατρούς Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ! Όλα τα στοιχεία

Υποχρεωτικές μετακινήσεις προκειμένου να καλυφθούν άρον άρον τα κενά. Άλλωστε οι γιατροί το τελευταίο διάστημα δε φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν σε ένα σύστημα το οποίο δε διαθέτει πόρους.

Κέντρα Υγείας απογυμνωμένα

Τα Κέντρα Υγείας στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν απογυμνωθεί από ιατρικό προσωπικό. Στις περιοχές μάλιστα όπου δεν υπάρχει κοντά νοσοκομείο, οι γιατροί τρέχουν και δε φθάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Και μάλιστα σαν να μη έφθαναν όλα αυτά έχουν ξεκινήσει και οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας προς τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) προκειμένου να μην …εκτεθεί η κυβέρνηση που εδώ και καιρό διαφημίζει τις νέες Μονάδες και τις εγκαινιάζει κιόλας. Διαβάστε ΕΔΩ για τις μετακινήσεις με το έτσι θέλω: «Άρχισαν τα όργανα: Οι πρώτες άρον άρον μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στις ΤΟΜΥ! Στα κάγκελα ο κλάδος»

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης που είναι το μοναδικό στην πόλη, κινδυνεύει να σταματήσει τη 24ωρη λειτουργία του που γίνεται καθαρά χάρη στις αυτοθυσίες του προσωπικού, επειδή δε διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό γιατρών.

ΕΟΠΥΥ χωρίς οικογενειακούς γιατρούς

Μπορεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού να διαφημίστηκε δεόντως, στην πράξη όμως κόλλησε και όπως φαίνεται θα μείνει στα χαρτιά εάν τουλάχιστον δεν αλλάξουν οι προτεινόμενες συμβάσεις.

Οι ιδιώτες γιατροί είπαν όχι στην πρόταση του ΕΟΠΥΥ να συμβληθούν για να γίνουν οικογενειακοί γιατροί δεδομένου ότι οι αμοιβές ήταν …ανύπαρκτες, ενώ υπήρχε και δέσμευση ωραρίου στο ιδιωτικό τους ιατρείο από τον Οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο πως κοντά στο 30% ήταν οι δηλώσεις συμμετοχής με βάση της πληροφορίες του HealthReport.gr. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά: «Πόσοι γιατροί κατέθεσαν αίτηση για σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ και μετά την παράταση! Όλες οι πληροφορίες»

Γι αυτό άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, σκέφτεται να τροποποιήσει κάπως τις προτεινόμενες συμβάσεις μήπως και γίνουν …ελκυστικές.

ΤΟΜΥ για γέλια και για …κλάματα

Οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας γνωστές ως ΤΟΜΥ, μπορεί να «πλασαρίστηκαν» ως κάτι μοναδικό και πρωτοπόρο, αλλά ακόμη και τα πρωτοπόρα θέλουν το …γιατρό τους.

Και μπορεί να γίνονται εγκαίνια ανά την Ελλάδα από τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά το προσωπικό είναι συνήθως μεταφερόμενο από τα Κέντρα Υγείας ή άλλες Μονάδες.

Εξάλλου οι γιατροί γύρισαν την πλάτη και στις ΤΟΜΥ λόγω του αβέβαιης επαγγελματικής προοπτικής αφού οι συμβάσεις ήταν για δύο χρόνια με την πιθανότητα να ανανεωθούν για άλλα δύο. Δείτε ΕΔΩ πόσοι είχαν δείξει ενδιαφέρον: «Αιτήσεις με το σταγονόμετρο για τις ΤΟΜΥ από τους γιατρούς! Πόσοι κατέθεσαν»
Παρ αυτά οι πρώτες ΤΟΜΥ άνοιξαν τις πύλες τους, ενώ δε λείπουν και τα εγκαίνια.

Νοσοκομεία …άδεια

Και τα νοσοκομεία βέβαια δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση καθώς μόνιμες προσλήψεις δε γίνονται ενώ και οι επικουρικοί γιατροί είναι με το ένα πόδι εκτός ΕΣΥ. Η ταλαιπωρία των επικουρικών γιατρών μάλιστα συνεχίζεται αφού συχνά πυκνά δεν εγκρίνονται ούτε οι αμοιβές τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις αναφέρουν πως από το σύστημα απουσιάζουν περίπου 6000 γιατροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες ΤΟΜΥ με αυστηρό σύστημα παραπομπής! Πως θα βλέπουμε ειδικό γιατρό από το 2018

Τέλος οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μόλις ανοίξουν όλες οι ΤΟΜΥ! Όλα τα σχέδια του υπ.Υγείας

Τι ωράριο θα έχουν γιατροί και εργαζόμενοι στις νέες ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας!

ΤΟΜΥ: Σε ποιες περιοχές της χώρας θα αναπτυχθούν! Όλος ο κατάλογος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button