ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Χωρίς εξέταση PET CT οι καρκινοπαθείς σε όλη τη χώρα! Γιατί διεκόπη η εξέταση

Πρόκειται μία από τις σημαντικότερες ειδικές εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιούν οι ογκολογικοί ασθενείς, ώστε οι γιατροί να μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα.

Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων όπως ονομάζεται η απεικονιστική αυτή εξέταση PET CT, πραγματοποιείται σήμερα τόσο σε κάποια δημόσια νοσοκομεία όσο και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κέντρα.

Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr εδώ και λίγες ημέρες δεκάδες ασθενείς που είχαν κλείσει ραντεβού για την εξέταση, υποχρεώθηκαν να την ακυρώσουν, καθώς η μοναδική εταιρεία που προμηθεύει όλη τη χώρα με τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα για την εξέταση, παρουσίασε βλάβη στα μηχανήματά της.

Ειδικότερα με βάση τις καταγγελίες στο HealthReport.gr, ήδη από τις 3 Μαΐου η μοναδική εταιρεία που προμηθεύει ουσιαστικά μονοπωλιακά όλα τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με ραδιοφάρμακα, δήλωσε αδυναμία να εξυπηρετήσει τους καρκινοπαθείς σε όλη τη χώρα.

Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς που πάσχουν από ογκολογικά νοσήματα να βρίσκονται σε αγωνία για το πότε θα αντιμετωπισθεί η βλάβη, η οποία με βάση την ενημέρωσή τους, δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί πριν περάσει μία εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι καθημερινά σε όλη τη χώρα υποβάλλονται σε εξέταση PET CT περίπου 60 με 70 ασθενείς, ενώ η εξέταση καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ με προηγούμενη έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που δημιουργείται πρόβλημα με τα ραδιοφάρμακα. Μόλις πριν από λίγους μήνες ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε αποπληρώσει τα ραδιοφάρμακα με συνέπεια οι καρκινοπαθείς να μείνουν και πάλι χωρίς εξειδικευμένες εξετάσεις. Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Στον «αέρα» οι ειδικές εξετάσεις των καρκινοπαθών! Απλήρωτα τα ραδιοφάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ»

Αυτή τη φορά βέβαια το πρόβλημα εστιάζεται στην αδυναμία κάλυψης των νοσοκομείων με ραδιοφάρμακα, από τη μοναδική εταιρεία που τα παράγει.

Άγνωστο παραμένει γιατί στην περίπτωση αυτή ακολουθείται μονοπωλιακή τακτική τη στιγμή που ο νόμος που διέπει τη φαρμακευτική αγορά επιβάλει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις εταιρείες που μετέχουν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς, ακριβώς ώστε να μην μένουν χωρίς τα απαραίτητα φαρμακευτική προϊόντα νοσοκομεία και υγειονομικές δομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θες φάρμακο; Απόδειξη πόσο θα ζήσεις! Η νέα μακάβρια γκάφα του ΕΟΠΥΥ

Στον «αέρα» οι ειδικές εξετάσεις των καρκινοπαθών! Απλήρωτα τα ραδιοφάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πληρωμές μόνο στα…χαρτιά από τον Οργανισμό! Στον αέρα λόγω των χρεών

Σχετικά Άρθρα

Back to top button