ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Χωρίς εργαστηριακό έλεγχο τα κρούσματα γρίπης! Ξέμειναν από ρευστό και υλικά τα Εργαστήρια Αναφοράς

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν χρηματοδότησε τα τρία εργαστήρια αναφοράς που πραγματοποιούν την εξέταση PCR, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Τα τρία εργαστήρια του Ινστιτούτου Paster, του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πέρυσι είχαν λάβει χρηματοδότηση ύψους 60.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναφέρεται ενδεικτικά μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής που έχει στείλει μέχρι στιγμής – κι ενώ η γρίπη θερίζει- μόλις δύο δείγματα νοσηλευόμενων ασθενών για εξέταση Γρίπης, ενώ πέρυσι το κάθε Κέντρο Υγείας έστελνε τουλάχιστον 15 δείγματα.

«Όταν λοιπόν τα Νοσοκομεία δεν λαμβάνουν δείγματα για εξέταση σε Νοσηλευόμενους Ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, πως θα μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων της γρίπης;» διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.

Επικαλείται δε λίστα με αιτίες θανάτου ασθενών ενός δημόσιου νοσοκομείου σύμφωνα με την οποία ως αιτίες θανάτου, αδιάγνωστων ασθενών από γρίπη, πιστοποιούνται οι επιπλοκές της γρίπης, δηλαδή πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, περικαρδίτιδα, λοίμωξη αναπνευστικού κ.α., και όχι η γρίπη.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία με τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς τους δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος των εξετάσεων (PCR) στους νοσηλευόμενους ασθενείς με γρίπη, παρά μόνο εάν…επιδεινωθούν τόσο ώστε να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Τότε η εξέταση για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης, η οποία κοστίζει 50 ευρώ, καλύπτεται από το νοσοκομείο.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως η πρόταση του ΚΕΕΛΠΟ είναι η εν λόγω εξέταση να καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους Υπουργούς Υγείας. Ωστόσο, εκτιμά πως πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο «ελέγχου της εικόνας της επιδημίας γρίπης, αν όχι συγκάλυψης της τραγικής πραγματικότητας»:

«Δεν επιθυμούν να πληρώνουν οι Ασθενείς 50 ευρώ, αφού η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα επιφέρει πολιτικό κόστος στη κυβέρνηση. Δεν επιθυμούν ταυτοποίηση πολλών θυμάτων γρίπης ή τουλάχιστον περισσοτέρων από πέρυσι για να μην επιβεβαιώνεται η κατάρρευση των νοσοκομείων και της Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, τα ελλιπέστατα στοιχεία από τα νοσοκομεία αποστέλλονται στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης αναφέρθηκαν χθες συνολικά 87 κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων 68 χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ και 19 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, τα 23 αφορούσαν σε ενήλικες και τα 45 σε παιδιά.

Αναμονή ζωής ή θανάτου για ένα κρεβάτι στην Εντατική

Κάθε ημέρα στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται κατά μέσο όρο 70 διασωληνωμένοι ασθενείς εκ των οποίων οι 30 – 40 έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι νεότεροι βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ εντός 7 ημερών και οι ηλικιωμένοι ίσως και ποτέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ΠΕΔΥ για εξέταση και χωρίς ραντεβού! Όλες οι πληροφορίες

Προσλαμβάνονται 3050 νέοι γιατροί και προσωπικό στο νέο ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Αρχίζει η μετακίνηση προσωπικού για το νέο ΠΕΔΥ! Ποιοι φεύγουν από τα νοσοκομεία

Το νέο ΠΕΔΥ φθάνει το 2017 και φέρνει τις ΤΟΜΥ!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button