ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Χωρίς καθαρίστριες ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας! Νοσηλεύτριες και στην καθαριότητα στη Μυτιλήνη

Μετά την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να διακόψει τη συνεργασία με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού και να προσλάβει με ατομικές συμβάσεις εργαζόμενους στην καθαριότητα, η διαδικασία μπλόκαρε με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς καθαρίστριες πολλά ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας.

Και αυτό διότι οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας διεκόπησαν πριν γίνουν οι προσλήψεις.

Η κατάσταση σε ορισμένα ΠΕΔΥ μάλιστα είναι πια εκτός ορίων όπως στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, το οποίο εκτός των άλλων δέχεται και το κύμα των προσφύγων.

Νοσηλεύτριες και στην …καθαριότητα

Νοσηλευτές και εργαζόμενοι σε μια προσπάθεια να φροντίσουν το χώρο στο ΠΕΔΥ της Μυτιλήνης αναλαμβάνουν ακόμη και την καθαριότητα, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της δομής.

Αφήνουν τη φροντίδα των ασθενών και προσπαθούν με ότι μέσα διαθέτουν, να καθαρίσουν το χώρο, να σφουγγαρίσουν ή να απομακρύνουν τα χρησιμοποιημένα ιατρικά υλικά.

Πρόκειται όμως για μια κατάσταση που υπάρχει εδώ και 4-5 μήνες από τότε που διεκόπη η συνεργασία με το ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού.

Και προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα, καθώς οι ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της διαδικασίας όπως αναφέρει στο HealthReport.gr ο Διευθυντής του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Και το ζήτημα είναι πως παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των αρμοδίων του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, μέχρι στιγμή το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, πέντε μήνες από την ώρα που προέκυψε.

ΠΕΔΥ Μυτιλήνης 2

«Για να είμαστε δίκαιοι, όταν πρόσφατα ζήτησα από τον κ. Ξανθό, 2 γιατρούς για έκτακτες ανάγκες του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης (μεταναστευτικό – 24ωρη λειτουργία) και πριν περάσει μήνας οι γιατροί αυτοί υπηρετούν ήδη με 3ετή σύμβαση ως επικουρικοί (Ακτινολόγος, Γενικής Ιατρικής). Φαίνεται ότι το να βρεις γιατρούς είναι πολύ ευκολότερο από να τα βάλεις με εργολαβικές εταιρείες…» λέει στο HealthReport.gr ο Διευθυντής του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Η ίδια κατάσταση πάντως επικρατεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δείτε ενδεικτικά τι γίνεται στην Πάτρα: «Σε κατάρρευση το ΠΕΔΥ στην Πάτρα! Ξέμεινε από καθαριότητα και κλιματιστικά!»

Το πρόβλημα βέβαια είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα σε διάφορες περιοχές της χώρας ακόμη και σε Κέντρα Υγείας που είχαν ιδιωτικά συνεργεία. Διαβάστε τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Απίστευτο: Ξέμειναν και από καθαρίστριες τα Κέντρα Υγείας!».

Και αυτό διότι λόγω έλλειψης ρευστού, σε πολλές περιοχές της χώρας τα ιδιωτικά συνεργεία που δεν πληρώνονταν, διέκοπταν τις υπηρεσίες τους.
Και μπορεί η κατάσταση να μοιάζει απλή, αποτελεί όμως ακόμη και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς το υγειονομικό υλικό που πρέπει καθημερινά να απομακρύνεται από τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας και το οποίο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, όπως σύριγγες, γάζες και βαμβάκι με αίμα κ.λ.π.

ΠΕΔΥ Μυτιλήνης

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μόλις πριν από περίπου 1,5 δύο μήνες είχε επισκεφθεί το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης το οποίο εξάλλου υποδέχεται εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Τι απαντά ο Παύλος Πολάκης για την έλλειψη καθαριότητας στα ΠΕΔΥ

Σε νομικές ενέργειες αναμένεται να προχωρήσει και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να απομακρυνθούν πλήρως οι ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας αλλά και να μπορέσουν να προσληφθούν ταυτόχρονα καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης απαντώντας στον Διευθυντή του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης Μιχάλη Χατζηγιάννη.

«Επειδή τα έχουμε βάλει με τις εργολαβικές εταιρείες κινητοποιούν δικαστικούς μηχανισμούς και εξέδωσαν προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο Πειραιά που απαγορεύει την πρόσληψη με ατομικές συμβάσεις των καθαριστριών που δούλευαν στην πρωτοβάθμια της δεύτερης Υπε (και οι οποίες επιλέχθηκαν από την πρόσκληση ενδιαφέροντος που έγινε) έως την έκδοση απόφασης από το συμβούλιο της Επικρατείας για την κυρία προσφυγή που έχει κάνει ο Εργολάβος εκεί.

Με πολιτική απόφαση της ηγεσίας του Υπ υγείας (επειδή αυτή η δικαστική απόφαση πρακτικά μας λέει να ξαναπάρουμε τους εργολάβους καθαριότητας καθώς η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να πάρει και 1-1,5 χρόνο να βγει) διατάξαμε τη Β Υπε να προχωρήσει στις προσλήψεις των καθαριστριών ,κάνοντας ταυτόχρονα αίτηση αναίρεσης στην απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά ,καθώς για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας οι δομές Πρωτοβάθμιας δεν μπορούν να μείνουν χωρίς καθαριότητα.

Αν οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής των καθαριστριών λόγω πιθανής μη αναίρεσης της προσωρινής διαταγής τότε αυτά θα περάσουν και θα εγκριθούν από τη Βουλή.
Θα φτάσουμε την σύγκρουση μέχρι το τέλος είναι αδιαπραγμάτευτη η απόφαση μας να διώξουμε τα εργολαβικά συνεργεία» αναφέρει ο Π.Πολάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτοιμη η λίστα με τα λουκέτα σε ΠΕΔΥ-Κέντρα Υγείας! Ποια κλείνουν

ΠΕΔΥ: Ξεκινούν μετακινήσεις γιατρών-προσωπικού από και προς τα νοσοκομεία! Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Έρχεται κύμα κινητικότητας σε νοσοκομεία-ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Έρχεται το νομοσχέδιο για ΠΕΔΥ-Κέντρα Υγείας! Όλο το παρασκήνιο

Τέλος στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού στα νοσοκομεία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button