ΆρθραΕιδήσεις Υγείας

Χωρίς ογκολογικό τμήμα το νοσοκομείο της Ρόδου! Πόσα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς

Η νόσος που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, κοστίζει πανάκριβα στις τσέπες των ασθενών αφού όπως αποδεικνύεται στην πράξη, ο περιβόητος ΕΟΠΥΥ, ελάχιστα αποζημιώνει.

Ενδεικτική η περίπτωση της Ρόδου. Ενώ στο νησί καταγράφεται δραματική αύξηση δύο μορφών καρκίνου, του πνεύμονα και του μαστού, ο ΕΟΠΥΥ περί άλλων…τυρβάζει.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου δεν λειτουργεί ογκολογική κλινική, ούτε ακτινοθεραπευτικό τμήμα με συνέπεια οι ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινούνται είτε στην Αθήνα είτε στην Κρήτη για εξετάσεις, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και βεβαίως νοσηλείες.

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, κατά το τελευταίο 7μηνο συνολικά 1150 καρκινοπαθείς αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν για να γιατρευτούν. Εξαιτίας της κατάστασής τους χρησιμοποίησαν αεροπλάνο για τη μετακίνησή τους έχοντας μαζί τους συνοδό μέλος.

Ο πρόεδρος του ΙΣΡ Χρ.Μαντάς και ο Γ.Γ. Ηλίας Τσέρκης
Ο πρόεδρος του ΙΣΡ Χρ.Μαντάς και ο Γ.Γ. Ηλίας Τσέρκης

 

Όμως ο …γαλαντόμος ΕΟΠΥΥ για τα έξοδα αυτά καλύπτει μετακίνηση με πλοίο και σε ορισμένες περιπτώσεις με αεροπλάνο και μόνο για τον ασθενή.
Βέβαια για διαμονή εκτός έδρας ούτε λόγος. Υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζονται να παραμένουν για αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες μέχρι να ολοκληρώσουν τον κύκλο θεραπείας τους.

Συνέπεια όλων αυτών οι οικογένειες των ασθενών να επιβαρύνονται μόνο για έξοδα μετακίνησης αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ! Αν συνυπολογίσουμε έξοδα διαβίωσης και διαμονής τα ποσά ανέρχονται σε εκατομμύρια. Βέβαια αυτό είναι το οικονομικό σκέλος, για το ψυχολογικό και κοινωνικό σκέλος οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες !

Να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, ο καρκίνος του πνεύμονα στους άνδρες και ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες παρουσιάζουν δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια στο νησί με τους θανάτους να αυξάνονται κατακόρυφα.
Κατά τη διάρκεια του 3ου Συμποσίου Κλινικής Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το Σαββατοκύριακο, μίλησε και η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Νατάσα Παζαίτη με θέμα «κληρονομικός καρκίνος μαστού».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button