ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Χωρίς ρευματολόγο το Νοσοκομείο Καβάλας! Σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς της Βόρειας Ελλάδος

Αρχική > Άρθρα > Χωρίς ρευματολόγο το Νοσοκομείο Καβάλας! Σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς της Βόρειας Ελλάδος

Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα προβλήματα που προκύπτουν από τη νόσο, αλλά και τον δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό του υπουργείου υγείας που αδυνατεί να προσλάβει έστω κι έναν γιατρό για να εξυπηρετηθούν εκατοντάδες ασθενείς με ρευματικά νοσήματα.

Το Νοσοκομείο Καβάλας εδώ και μέρες έχει μείνει χωρίς ρευματολόγο καθώς ο επιμελητής που υπηρετούσε στο Νοσοκομείο αποχώρησε και μέχρι στιγμής η θέση του δεν έχει καλυφθεί ακόμη.

Αποτέλεσμα όμως είναι εκατοντάδες ασθενείς να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τις επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς ενώ άλλοι που είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν εγχύσεις βιολογικών παραγόντων που μπορούν να γίνουν μόνο εντός Νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι ασθενείς από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναγκάζονται πια να ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να βρουν ρευματολόγο σε άλλη πόλη της Βόρειας Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι η Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος ασθενείς απ’ όλους τους Νομούς της Περιφέρειας, από Καβάλα, Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Σέρρες, Δράμα, καθώς επίσης και ασθενείς από Θεσσαλονίκη και Ημαθία. Οι ασθενείς τώρα αναγκάζονται να αναζητούν νοσοκομεία σε άλλες περιοχές, χιλιόμετρα μακριά.

Ουρές για Ρευματολόγο 

Και βέβαια τα προβλήματα στο νοσοκομείο της Καβάλας δε σταματούν εδώ. Όταν υπήρχε ρευμαυτολόγος στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα για να κλείσει κανείς ραντεβού έπρεπε να περιμένει ακόμη και έξι μήνες. «Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καβάλας ήταν γνωστή σε όλους. Τα πρωινά ραντεβού είχαν φτάσει σε αναμονή τους 6 μήνες, ενώ και τα απογευματινά ιατρεία ήταν διαρκώς πλήρη» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων με Ρευματικά Νοσήματα (ΡευΜΑζήν).

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει με λεπτομέρεια τα όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Καβάλας δεδομένου ότι ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Γιαννόπουλος ήταν γιατρός στο ίδιο νοσοκομείο.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων με Ρευματικά Νοσήματα

«Κατάφωρη παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος τους στην υγεία»
«Στις 5 Φεβρουαρίου 2019 πληροφορηθήκαμε, κατόπιν έντονων διαμαρτυριών από ασθενείς, πως από τις 29 Ιανουαρίου 2019 η Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας παραμένει χωρίς Επιμελητή Ιατρό Ρευματολόγο, ύστερα από την αποχώρηση του προκατόχου κ. Σαρικούδη Θεοδόση.

Ωστόσο, μάθαμε πως η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης έγινε ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου 2018. Παρόλα αυτά, κατέστη αδύνατη η πλήρωση της θέσης πριν από την αποχώρηση του κ. Σαρικούδη, δημιουργώντας αυτή τη στιγμή τεράστιο πρόβλημα για εκατοντάδες ασθενείς σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Η Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος ασθενείς απ’ όλους τους Νομούς της Περιφέρειας, ήτοι από Καβάλα, Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Σέρρες, Δράμα, καθώς επίσης και ασθενείς από Θεσσαλονίκη και Ημαθία.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη επηρεάζει δυσμενέστατα τη ζωή και την καθημερινότητα εκατοντάδων ασθενών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος τους στην υγεία.

Όλοι αυτοί οι ασθενείς αναγκάζονται αυτή τη στιγμή να στραφούν σε ιδιώτες ιατρούς, επιβαρυνόμενοι με έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίζει. Επιπλέον, όσοι θέλουν να επισκεφτούν νοσοκομειακές δομές, καθώς και όσοι επιβάλλεται να υποβάλλονται σε εγχύσεις βιολογικών παραγόντων, που πραγματοποιούνται μόνο εντός Νοσοκομείων, επιβαρύνονται με τεράστια έξοδα μετακίνησης, καθώς τα πιο κοντινά Νοσοκομεία που μπορούν να απευθυνθούν είναι αυτά της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης.

Παράδοξο βέβαια είναι το γεγονός πως μια εβδομάδα πριν, κάποιοι παρουσίαζαν ως τεράστια επιτυχία τη νομοθετική πρόβλεψη για την χορήγηση βιολογικών παραγόντων σε ασθενείς στα Κέντρα Υγείας, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για την στελέχωση των υφιστάμενων Νοσοκομειακών δομών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρώτη η Ομοσπονδία ΡευΜΑζην εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το νέο αυτό μέτρο, καθώς η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας από εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θέτει σε σημαντικό κίνδυνο τους ασθενείς.

Αν λάβουμε, λοιπόν, ως δεδομένο ότι οι εγχύσεις στα Κέντρα Υγείας μπορούν να πραγματοποιούνται ακόμα και απουσία ρευματολόγου, γιατί αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Καβάλας δεν πραγματοποιούνται εγχύσεις παρουσία Ιατρών της Παθολογικής κλινικής;

Επιπλέον, η Ρευματολογική κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας εξυπηρετούσε και γενικότερες νοσοκομειακές ανάγκες, τις οποίες αυτή τη στιγμή στερούνται.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καβάλας ήταν γνωστή σε όλους. Τα πρωινά ραντεβού είχαν φτάσει σε αναμονή τους 6 μήνες, ενώ και τα απογευματινά ιατρεία ήταν διαρκώς πλήρη. Άλλωστε, ο κ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιαννόπουλος γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση, εφόσον είχε διατελέσει κατά το παρελθόν Επιμελητής Ιατρός Ρευματολόγος της εν λόγω κλινικής.

Ως Ομοσπονδία θεωρούμε ότι αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη ενδέχεται να αποβεί άκρως επικίνδυνη για την υγεία εκατοντάδων ασθενών, ενώ συνιστά κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην Υγεία. Σε ένα Δημοκρατικό και ευνομούμενο Κράτος η εξασφάλιση ενός ποιοτικού Συστήματος Υγείας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και η πρόσβαση σε ποιοτικές δομές δημόσιας υγείας να εξασφαλίζεται σε όλους.

Καθιστούμε πλήρως υπεύθυνους για την κατάσταση που σας προαναφέραμε όλους τους αρμόδιους φορείς και σας καλούμε να επιληφθείτε του θέματος με τη μορφή του κατ’ επείγοντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται νέες περικοπές στις δαπάνες του ΕΣΥ! Τι αποφάσισε το υπ.Υγείας

Νέες βελτιωτικές κινήσεις για τον οικογενειακό γιατρό! Τι σχεδιάζεται

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close