ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Χωρίς υποχρεωτικό αγροτικό νέοι γιατροί! Σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Υγείας

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του HealthReport.gr που είχε δημοσιευθεί στις 16 Απριλίου 2020 και περιέγραφε την απόφαση του υπουργείου Υγείας να απαλλάξει από το υποχρεωτικό αγροτικό όσους γιατρούς έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητά τους αλλά απομένει να κάνουν και το αγροτικό τους και μπήκαν στις σχολές μέχρι και το 2005-2006.

Στόχος ήταν αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων στο ΕΣΥ σε ειδικευμένους γιατρούς, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Απαλλάσσονται από το υποχρεωτικό «αγροτικό» οι γιατροί λόγω κορονοϊού! Ποιοι ευνοούνται»

Η απόφαση έχει δημοσιευτεί πλέον σε ΦΕΚ με ημερομηνία 30.5.2020.
Με την διάταξη το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να φέρει νέους γιατρούς στα μεγάλα νοσοκομεία ειδικά τώρα που πρέπει να αυξηθεί άμεσα το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ που μάχεται ακόμη με τον κορονοϊό και είναι πιθανό να προκύψει και νέο κύμα της επιδημίας τον Σεπτέμβριο. Διαφορετικά οι νέοι γιατροί θα έπρεπε να βρίσκονται σε υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά.

Με βάση την επίσημη απόφαση από την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου απαλλάσσονται οι ιατροί που έχουν εγγραφεί στο Α ́ έτος Ιατρικών Σχολών της ημεδαπής και αλλοδαπής μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006.

Το άρθρο 47 αναφέρει:
«Απαλλαγή υποχρέωσης ιατρών υπαίθρου
Προστίθεται υποπερ. 7 στην περ. β’ της παρ. 1 του άρ- θρου 22 του ν. 4208/2013 (Α’ 252), ως εξής:
«7. Οι ιατροί που έχουν εγγραφεί στο Α ́ έτος Ιατρικών Σχολών της ημεδαπής και αλλοδαπής μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006».

Αίτημα της ΟΕΝΓΕ

Πάντως η συγκριμένη ρύθμιση αποτελούσε αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, έτσι ώστε ειδικευμένοι γιατροί κρίσιμων ειδικοτήτων να μπορούν να στελεχώνουν τα νοσοκομεία σε μόνιμες θέσεις επιμελητών, αναφέρει ο Πάνος Παπανικολάου Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

“Το θέμα είχε αναδειχθεί άλλωστε από το 2016 ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε πολλά νοσοκομεία της χώρας” εξηγεί στο HealthReport.gr ο κ.Παπανικολάου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button