ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ψηφίζεται άρον άρον ο νόμος για τις προμήθειες στο ΕΣΥ! Όλο το παρασκήνιο

Η κυβέρνηση λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr προτίθεται να φέρει άμεσα στη Βουλή το Νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο: «Ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας για την Κεντρικοποίηση Προμηθειών των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων»

Άλλωστε το νέο μνημόνιο προβλέπει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να υπάρξει θέσπιση νόμου για τις κεντρικές προμήθειες στον τομέα της υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι λέει το τελικό κείμενο του νέου μνημονίου για την Υγεία: “Νέο τσεκούρι σε εξετάσεις και νοσηλείες με τα τελικά προαπαιτούμενα της τρόικας! Όλη η λίστα”

Το νομοσχέδιο για τις προμήθειες είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία και έληξε στις 25 Απριλίου.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι γίνονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής πριν το σχέδιο νόμου πάρει το δρόμο για τη βουλή.
Σύμφωνα άλλωστε με το νέο μνημόνιο, το νέο σύστημα προμηθειών θα πρέπει να αρχίζει να εφαρμόζεται άμεσα και να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται πάντως για ένα νομοσχέδιο που είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις στις 10 Απριλίου του 2017 δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τι αλλάζει στις προμήθειες

Το ίδιο το νομοσχέδιο προβλέπει κεντρικές και πλήρως ελεγχόμενες προμήθειες υλικών, καθώς όλες θα ελέγχονται κεντρικά αφού ιδρύεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Σκοπός της Ε.Κ.Α.Π.Υ. είναι ο κεντρικοποιημένος στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός του οικονομικού και εφοδιαστικού κύκλου προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών, του συστήματος υγείας, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των αναλώσεών τους στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Προκειμένου να ελέγχεται η πορεία κάθε προϊόντος που αγοράζεται από το ΕΣΥ αλλά και από τις άλλες υγειονομικές Μονάδες, η νέα Αρχή θα πρέπει να δημιουργήσει και να τηρεί και να ενημερώνει Μητρώο
Προμηθειών Υγείας, αλλά και των σχετικών με αυτό δεδομένων, το οποίο περιλαμβάνει
τα μητρώα:

α) Μητρώο Προϊόντων και Προμηθευτών
β) Μητρώο Ενιαίων Τεχνικών
Προδιαγραφών,
γ) Μητρώο Κόστους και Αναλώσεων και
δ) Μητρώο Τεχνικών

Η Ε.Κ.Α.Π.Υ θα είναι και η Αρχή που θα καθορίζει τις ποσότητες αλλά και τις ανάγκες που θα υπάρχουν σε κάθε υγειονομικό φορέα με βάση τη σχετική παρακολούθηση.

Εκτός των άλλων η Αρχή θα προσδιορίζει και τους όρους και τις προϋποθέσεις για κάθε διαγωνισμό ενώ όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα έχει και την ευθύνη για την εκτέλεση των συμβάσεων που θα γίνονται με τις προμηθεύτριες εταιρείες.

Που θα εφαρμοσθεί το νέο σύστημα προμηθειών

Το νέο ενιαίο σύστημα προμηθειών θα εφαρμοστεί καταρχάς σε όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις Υγειονομικές Μονάδες της χώρας καθώς και σε όλους τους φορείς που ελέγχονται από το υπουργείο Υγείας όπως στον ΕΟΠΥΥ, στον ΕΟΦ κ.λ.π.

Επίσης οι ενιαίες προμήθειες μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα ισχύουν και για τα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και μεταξύ άλλων για το Ωνάσειο το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από το υπ.Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζουν τα πάντα στις προμήθειες των νοσοκομείων! Όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπ.Υγείας

Για νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική μόνο με παραπομπή! Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο

Θες γιατρό; Πέρνα πρώτα από τον οικογενειακό! Τι είπε ο υπ.Υγείας στους γιατρούς για το νέο σύστημα παραπομπών

ΆΡΘΡΟ: Οι νοσοκομειακές προμήθειες και η γυναίκα του Καίσαρα

ΆΡΘΡΟ: Προμήθειες ΕΣΥ : σκάνδαλο και “ομερτά”!

Προμήθειες στα νοσοκομεία με οδηγίες…γλωσσοδέτη! Δείτε τις ακαταλαβίστικες εγκυκλίους της επιτροπής προμηθειών

Σχετικά Άρθρα

Back to top button