ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αλλάζει το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Με τη σφραγίδα της ολομέλειας της βουλής (παρουσία βέβαια μόνο εκπροσώπων των κομμάτων) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αλλάζει το ωράριο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ. Το νομοσχέδιο έλαβε το πράσινο φως από τη βουλή και επί της αρχής αλλά και επί των άρθρων.

Ένα νομοσχέδιο το οποίο προκάλεσε και προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο καθώς ανατρέπει τις σημερινές συνθήκες εργασίας των γιατρών. Διαβάστε ΕΔΩ τι αλλάζει: «Στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ! Όλες οι λεπτομέρειες»

Το νομοσχέδιο προκάλεσε τριγμούς στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς οι συνδικαλιστές κατηγορούν τους δύο υπουργούς Ξανθό- Πολάκη πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση όντας γιατροί είχαν τις ίδιες απόψεις μαζί τους αλλά όταν έγιναν υπουργοί ανέτρεψαν τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων τους.

Τα σημεία που έβαλαν φωτιά στον ιατρικό κόσμο

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ο νέος νόμος καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.

Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. «Θα μπορούν να μας βάλουν να εφημερεύουμε όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα» σημειώνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών.

Καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ θα υπάρχει πλήρης καταστρατήγηση του ωραρίου ενώ τα φαινόμενα αυθαιρεσίας θα δίνουν και θα παίρνουν. «Με τα εντέλλεσθε που δίνουν και παίρνουν, τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού διοικήσεων και διευθυντών που πολλαπλασιάζονται, τα περί «ελεύθερης συναίνεσης του γιατρού» είναι απροκάλυπτη κοροϊδία, καθαρή πρόκληση.

Όσο για το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς» αναφέρουν.

Επίσης η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης.

Δώδεκα ώρες δουλειά – δώδεκα ώρες ανάπαυση και αυτό υπό αίρεση αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση επιτρέπεται «παρέκκλιση για λόγους υπηρεσιακών αναγκών και διασφάλισης της καλής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας! Τα έξι σημεία φωτιά για εφημερίες -ώρες εργασίας

Πόσες ώρες θα εργάζονται οι ειδικευόμενοι με το νέο ωράριο στο ΕΣΥ! Αναλυτικά παραδείγματα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button