ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Ψυχικές ασθένειες: 800 δις ευρώ για θεραπείες και συντάξεις στην Ευρώπη!

Το πόσο μπορεί να φαντάζει τεράστιο, αναλογεί όμως στις άμεσες θεραπείες αλλά και στο έμμεσο κόστος.
Ειδικότερα όπως ανέφερε ο Νίκος Μανιαδάκης, Αναπληρωτής Κοσμήτορας και Διευθυντής Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας ΕΣΔΥ, κατά την ομιλία του στο Mental Health Conference, σε 800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ανέρχεται το κόστος, άμεσο και έμμεσο, για τα ψυχικά νοσήματα στην Ευρώπη.

Το 60% είναι άμεσο ιατρικό και μη κόστος και το 40% έμμεσο. Στο άμεσο κόστος περιλαμβάνονται οι νοσηλείες και το φάρμακο (σε ποσοστό 3%-5% περίπου). Κύρια έμμεσα κόστη αποτελούν η αναρρωτική άδεια, η πρόωρη συνταξιοδότηση, οι συντάξεις αναπηρίας, τα κοινωνικά επιδόματα και οι απουσίες από την εργασία.

Όπως ανέφερε, η κατάθλιψη (4,01%) έχει μεγαλύτερο φορτίο από ασθένειες όπως το Ισχαιμικό Εγκεφαλικό (3,74%), η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (2,88%) ή ο Σακχαρώδης Διαβήτης (2,07%). Επίσης, τα Ψυχικά Νοσήματα είναι η 2η αιτία ζωής με αναπηρία μετά τις μυοσκελετικές παθήσεις.

Επί του συνόλου των Κοινωνικών Επιδομάτων, τα ψυχικά νοσήματα αντιπροσωπεύουν: 44% στη Δανία, 43% στη Φινλανδία και Βρετανία και 37% στη Ρουμανία. Παρά τα παραπάνω, όπως τόνισε ο κ. Μανιαδάκης, τα ψυχικά νοσήματα φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα και αποτελεσματικά από τα Συστήματα Υγείας.

Το 2011 μόνο το 5% (κατά μέσο όρο) των προϋπολογισμών υγείας στην Ευρώπη αφορούσε τα Ψυχιατρικά νοσήματα. Τον ίδιο χρόνο στην Ελλάδα μόλις 4,43% του συνολικού προϋπολογισμού Υγείας διατέθηκε για τα Ψυχικά Νοσήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα ψυχιατρικά νοσοκομεία! Τι ανακοίνωσε ο Αν.Ξανθός

Οικονομική κρίση και στρες!

Όταν και οι ειδικοί στιγματίζουν την ψυχική νόσο!

Έρχονται τέσσερα καυτά πορίσματα για την ψυχική υγεία! Πότε βγαίνουν στον αέρα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button