Απόψεις

Ψυχική Υγεία στην Ελλαδα. Ώρα μηδέν!

Γράφει ο Ηλίας Σιώρας Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ”Ευαγγελισμός”
Μέλος Δ.Σ ΕΙΝΑΠ Ο Ευαγγελισμός με δυναμικότητα 20 κλινών νοσηλεύει σήμερα 04/06/2014 51 ασθενείς!Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει στο Αγία Όλγα, στο Σωτηρία, κλπ. Μετά το κλείσιμο πολλών δημόσιων ψυχιατρείων έχουν απομείνει μόνο λίγες κλίνες. Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς είναι έτοιμη ψυχιατρική κλινική δυναμικότητας 30κλινών και δεν λειτουργεί ακόμα για άγνωστους λόγους. Σήμερα, η αρμόδια για θέματα υγείας κα. Μακρή ανακοίνωσε ότι το 1/3 των νοσηλευομένων σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές ήταν νοσηλείες«μαϊμού».
Δεν έχουν αναπτυχθεί δημόσιες κοινοτικές δομές «ξενώνες» για την παρακολούθηση ασθενών που δεν χρειάζονται απαραιτήτως νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η λεγόμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» αντί να οδηγήσει αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα ασθενών σε δωρεάν δημόσιες δομές, τους στοιβάζει σε νοσηλεία με απαράδεκτες συνθήκες ή ακόμα και στο δρόμο, στο έλεος ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπέρ του επιχειρείν στο χώρο της Υγείας,αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Όλο το βάρος πέφτει στις τσέπες των ασθενών και των συγγενών τους, αλλά και στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, που τρέχουν αλλόφρονες να καλύψουν ανάγκες με υπερεντατικοποίησητης εργασίας. Φυσικά κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν αμιγώς επιστημονικοί κανόνες για την περίθαλψη ιδιαίτερα αδύναμων ανθρώπινων υπάρξεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο θέμα. Όμως, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν θα ανεχθούμε άλλο την εξαθλίωση του λαού μας και την νοσηλεία ανθρώπων σε συνθήκες στάβλου.
Είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος να παλέψει ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας. Εμείς οι μαχόμενοι υγειονομικοί και οι ταξικές δυνάμεις θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button