ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Ψυχορραγεί ο Ευαγγελισμός! Δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε προσωπικό

Την έντονη ανησυχία τους για την πορεία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας, εκφράζουν για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού. Τα χρήματα έχουν στερέψει και δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο. Αποτέλεσμα, να καλύπτονται με με το ζόρι, τόσο τα λειτουργικά του έξοδα όσο και οι υποχρεώσεις προς τρίτους.

Συγκεκριμένα, ενώ το μηνιαίο κόστος λειτουργίας, σύμφωνα με τον μειωμένο προϋπολογισμό του 2015, είναι 7,5 εκατ. ευρώ, στο νοσοκομείο έχουν διατεθεί -για όλο το πρώτο τρίμηνο- μόλις 4,85 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στερούν την πλήρη λειτουργία των νέων χειρουργείων. Λειτουργούν μόνο οι 10 από τις 15 νέες χειρουργικές αίθουσες, ενώ λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, στο κόκκινο λειτουργούν και άλλα τμήματα με κορωνίδα την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου.

Και παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για 4.500 προσλήψεις στο χώρο της υγείας, ο αν.υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, ξεκαθάρισε ότι λόγω «συγκεκριμένου προϋπολογισμού και χρονοβόρων διαδικασιών προσλήψεων καμιά μόνιμη «άσπρη μπλούζα» δεν θα μπει στα νοσοκομεία, μέσα στο 2015, παρά μόνο 15-30 επικουρικοί γιατροί.

Να σημειωθεί, ότι, στον Ευαγγελισμό, οι ελλείψεις στους νοσηλευτές είναι πάνω 450, ενώ αθροιστικά σε όλες τις ειδικότητες είναι περίπου 1.000, με αποτέλεσμα τα χρωστούμενα ρεπό, σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό μετά από εφημερίες και νυχτερινά, να ξεπερνούν τις 16.000 μέρες.

Οι εργαζόμενοι εκπέμποντας για ακόμη μία φορά σήμα κινδύνου και αγωνίας για την κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει τους επόμενους μήνες στο νοσοκομείο, εξήγγειλαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 8 το πρωί στα επείγοντα και παρέμβαση του Δ.Σ. του Σωματείου, στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button