Ειδήσεις Υγείας

Ψωρίαση και ήλιος: Προστατέψτε το δέρμα σας το καλοκαίρι

Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εναντίον των ίδιων των κυττάρων/ιστών του οργανισμού. Στο 30% των περιπτώσεων η νόσος κληρονομείται, δηλαδή 1 στους 3 ασθενείς αναφέρει οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης.

Έτσι, εάν ένα παιδί έχει τον έναν από τους γονείς ψωριασικό, οι πιθανότητές του να εμφανίσει τη νόσο κυμαίνονται μεταξύ 1:10 έως 1:4, ενώ φθάνουν στο 50% όταν και οι δύο του γονείς πάσχουν από ψωρίαση.

Οι βλάβες της νόσου εντοπίζονται συχνότερα στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, των αγκώνων και των γονάτων. Παρόλα αυτά η νόσος μπορεί να εμφανισθεί και στα νύχια, στις παλάμες, στα πέλματα, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στις πτυχές του σώματος και σπάνια στο πρόσωπο.

Επειδή η ψωρίαση εκδηλώνεται στο δέρμα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που τα ρούχα αφήνουν ακάλυπτο το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μπορεί η νόσος να προκαλέσει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις.

Δείτε τι να κάνετε για να προστατέψετε καλύτερα το δέρμα σας!

Σαπούνια και καθαριστικά

Αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια και το έντονο τρίψιμο, που μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό. Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση προτιμούν να επιλέγουν ήπια καθαριστικά ή σαπούνι με κρέμα.

Ενυδάτωση

Οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να κρατούν το δέρμα τους πολύ καλά ενυδατωμένο, με αλοιφές, κρέμες και λοσιόν για να αποφύγουν την ξηρότητα που εντείνει το πρόβλημα.

Τα αντηλιακά

Αν και ο ήλιος είναι φίλος των πασχόντων θα πρέπει να προσέχουν για να μην καούν από τον ήλιο.
Ο ιδανικός χρόνος παραμονής στον ήλιο είναι τα 10 έως 15 λεπτά ενώ κρίνεται απαραίτητη η χρήση των αντηλιακών με δείκτη προστασίας από 15 και πάνω.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button