Ειδήσεις ΥγείαςΦύση και Διατροφή

Ψωρίαση: Τι πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

Ως πρωταρχική σημασίας παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης αποτελεί η απόκτηση ενός υγιούς βάρους. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι τροφές δεν είναι μόνο μέσα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, αλλά ταυτόχρονα -και πάνω απ’ όλα- σημαντικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και οι θειούχες ενώσεις, χρήσιμων στην ψωρίαση.

Με οδηγό ορισμένες επιστημονικές γνώσεις, μπορούν όλοι οι ασθενείς με ψωρίαση να μαγειρεύουν νόστιμα και υγιεινά. Επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα και μαγειρεύοντας τα σωστά, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί, όσον αφορά τη γεύση και την απόλαυση που χαρίζει το φαγητό, μπορούν οι ασθενείς όχι μόνο να βελτιώσουν την ψωρίαση τους, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερβολικού βάρους/παχυσαρκίας, μεταβολικών και καρδιαγγειακών νόσων. Η απόκτηση λοιπόν ενός υγιούς σωματικού βάρους μέσα από την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και με την υιοθέτηση μιας διατροφής κοντά στα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής, μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση».

Σύμφωνα με την κα Μαρία Πολίτου, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, Επιμελήτρια Β’, Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός: «Αν η διατροφή βελτιώνει ή ακόμα και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης των συννοσηροτήτων είναι αυτονόητο ότι θα καταφεύγαμε ενδεχομένως σε ηπιότερες θεραπείες για την ψωρίαση. Επιπλέον, παρεμβαίνοντας με τη διατροφή στις συνυπάρχουσες παθήσεις πχ σάκχαρο, παχυσαρκία, κτλ, θα παρεμβαίναμε και στο προσδόκιμο ζωής αυτών των ασθενών, το οποίο είναι μειωμένο εξαιτίας αυτών των παθήσεων».

photo-2

 

 

 

 

 

 

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας το 2014 συνδέει την παχυσαρκία με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψωρίασης. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ύπαρξη υψηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην εκδήλωση της ψωριασικής αρθρίτιδας, όπως και σε αύξηση των σοβαρών συμπτωμάτων της ασθένειας.

Ο Δρ. Wilson Liao, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, δήλωσε ότι η παχυσαρκία δίδει πιθανώς το έναυσμα για την εκδήλωση της ψωρίασης σε ανθρώπους που έχουν κάποια προδιάθεση στην συγκεκριμένη νόσο. Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι σε υπέρβαρα άτομα, που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, υπάρχει βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Τα λιποκύτταρα «κρύβουν» κυτοκίνες, πρωτεΐνες δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, δήλωσε ο Δρ. Liao. «Υπό την έννοια αυτή, αν κάποιος χάσει βάρος, μειώνεται και το καύσιμο που προκαλεί την πυρκαγιά».

Επίσης, μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά στο Βρετανικό Περιοδικό Δερματολογίας αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ της απώλειας βάρους και της μείωσης των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου. Η εν λόγω μελέτη εστίασε στη «διατροφική παρέμβαση» σε συνδυασμό και με συστηματική αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, για περίοδο 20 εβδομάδων.

«Ο συσχετισμός μεταξύ της απώλειας βάρους και της βελτίωσης των συμπτωμάτων της νόσου ήταν σαφής», όπως δήλωσε ο Δρ. Luigi Naldi, βασικός συντάκτης της μελέτης του Βρετανικού Περιοδικού Δερματολογίας. «Σε ασθενείς που έχασαν περισσότερο βάρος υπήρξε και σημαντικότερη βελτίωση της νόσου». Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμη και μία μικρή απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το βαθμό νοσηρότητας. Οι επιπτώσεις της διατροφικής παρέμβασης στην νόσο της ψωρίασης σε βάθος χρόνου τίθενται προς περαιτέρω διερεύνηση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δίδουν έμφαση στη σημασία της απώλειας βάρους ως μέρος μίας συνολικής θεραπείας κατά της ψωρίασης και συναφών προς αυτήν ασθενειών σε παχύσαρκους ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Από την πλευρά του ο  κος Κων/νος Λούμος, Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα “ΚΑΛΥΨΩ” δήλωσε: «Η διατροφή, είναι γνωστό πως, παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Πολύ περισσότερο στην υγεία των ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο νόσημα όπως η ψωρίαση που ταλαιπωρεί σήμερα το 2-3% του πληθυσμού. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας, ο πολλές φορές ανύπαρκτος ελεύθερος χρόνος, οι κλιματολογικές συνθήκες, το άγχος της καθημερινότητας δεν αποτελούν σύμμαχο στη προσπάθεια για βελτίωση της κλινικής κατάστασης των ανθρώπων με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Η ισορροπημένη διατροφή, η στοχευμένη στις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων διατροφή, μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο με ψωρίαση να βελτιώσει αυτό που αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Σωματείου Καλυψώ: Την ποιότητα ζωής του»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψώρα ή ψωρίαση; Μάθετε τις διαφορές

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button