Ειδήσεις Υγείας

Ψωρίαση: Τι ρόλο παίζει ο ψυχολογικός παράγοντας

Η πάθηση αφήνει έντονα αποτυπώματα στο δέρμα, όπως η ψωρίαση, δικαιολογημένα αντιμετωπίζεται με φόβο από πολλούς. Συνήθως αφήνει έντονα τα σημάδια της στους αγκώνες και στα γόνατα, χωρίς να αποκλείονται και άλλα σημεία του σώματος.

Υπολογίζεται ότι σήμερα το 1-2% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια μορφή ψωρίασης.

Οι αιτίες που προκαλούν την ψωρίαση παραμένουν προς το παρόν άγνωστες. Ωστόσο οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι οι κληρονομικοί λόγοι ενώ εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν οι ψυχολογικοί παράγοντες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο γιατί η εμφάνιση του ψωριασικού εξανθήματος δημιουργεί περισσότερη ψυχική ένταση. Δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι οι ψωριασικοί ασθενείς παρουσιάζουν συχνά άγχος και κατάθλιψη, αν και πολύ σπάνια χρειάζονται ψυχιατρική παρακολούθηση.

Η πιο συχνή μορφή

Υπάρχουν διάφορες κλινικές μορφές της νόσου, αλλά η πιο συχνή είναι η κοινή ψωρίαση (κατά πλάκας ψωρίαση), η οποία αποτελεί περίπου το 90% όλων των μορφών της. Στην κοινή ψωρίαση οι ψωριασικές πλάκες έχουν κόκκινο χρώμα και ξεχωρίζουν από το γύρω φυσιολογικό δέρμα και στην επιφάνεια τους καλύπτεται από λέπια αργυρόχροα.

Να θυμάστε:

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική.

Πρέπει να αποφεύγονται οι μικροί ή μεγαλύτεροι τραυματισμοί του δέρματος.

Η ψωρίαση δεν επηρεάζει αυτή καθαυτή τη σεξουαλική ικανότητα και δραστηριότητα.

Η κακή ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς επηρεάζει τη νόσο.

Η ψωρίαση δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Απαιτείται όμως προσοχή στη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button