Ειδήσεις Υγείας

Ψωριασική αρθρίτιδα: Δείτε όλα τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ), η Ψωριασική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή τόσο στις αρθρώσεις όσο και στο δέρμα. Στους περισσότερους ασθενείς (65%) τα συμπτώματα από το δέρμα (ψωρίαση) εμφανίζονται πρώτα και ακολουθούν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Στο 15-20% η αρθρίτιδα προηγείται της εμφάνισης της ψωρίασης, ενώ σε ποσοστό 10-15% μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονη εμφάνιση της πάθησης στο δέρμα και τις αρθρώσεις.

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως περίπου το 1,7% του πληθυσμού πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα.

Ποιούς χτυπά

Η Ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται συχνά στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, μια χρόνια δερματική πάθηση. Εκτιμάται ότι περίπου 15% των ασθενών με ψωρίαση θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα. Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 35-55 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Τι προκαλεί την ψωριασική αρθρίτιδα;

Τα ακριβή αίτια εμφάνισης της Ψωριασικής αρθρίτιδας δεν είναι γνωστά, αναφέρουν οι ειδικοί της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ). Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι στην παθογένεια αυτής της πάθησης εμπλέκονται πολλοί παράγοντες όπως:

1) Γενετικοί: Η συχνότητα της νόσου είναι 50 φορές μεγαλύτερη σε συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα από ότι στο γενικό πληθυσμό. Τα αντιγόνα HLA τάξης Ι (Β13, Β16, Β17, CW6) έχουν συσχετισθεί με ψωρίαση με ή χωρίς αρθρίτιδα

2) Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως μικροβιακοί παράγοντες και επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί στις ενθέσεις, δηλ. στις προσφύσεις τενόντων, συνδέσμων και αρθρικού θυλάκου πάνω στα οστά

3) Ανοσιακοί παράγοντες.

Επίσης η αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων και ανοσιακών παραγόντων οδηγούν στην ανάπτυξει φλεγμονωδών μηχανισμών με αποτέλεσμα την πρόκληση της ψωριασικής αρθρίτιδας, εξηγούν οι επιστήμονες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ).

Τα συμπτώματα

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια ρευματική πάθηση που εμφανίζει πλήθος συμπτωμάτων και μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος. Οι αρθρώσεις των χεριών, των καρπών, των γονάτων, των αγκώνων, των ποδιών και της σπονδυλικής στήλης είναι αυτές που προσβάλλονται συνήθως.

Η προσβολή μπορεί να αφορά μια μόνο άρθρωση ή περισσότερες (πολυαρθρίτιδα) να είναι συμμετρική ή ασύμμετρη.

Προκαλείται πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις και τους περιβάλλοντες ιστούς όπως δέρμα, τένοντες, συνδέσμους. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο, αίσθημα θερμότητας, ευαισθησία, πόνο και δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών που έχουν προσβληθεί μπορεί να μοιάζουν “σαν λουκάνικα”, μια κατάσταση που συχνά αναφέρεται ως δακτυλίτιδα. Επίσης η προσβολή της σπονδυλικής στήλης και των ιερολαγονίων αρθρώσεων, δηλ. των αρθρώσεων μεταξύ του ιερού οστού και των λαγονίων οστών της λεκάνης εκδηλώνεται με φλεγμονώδη οσφυαλγία, δηλ. πόνο στη μέση και κυρίως στους γλουτούς, συνοδεύεται από πρωινή δυσκαμψία. Ο πόνος είναι πιο έντονος τη νύκτα, ξυπνάει τον ασθενή από τον ύπνο ενώ βελτιώνεται με την άσκηση.

Η Ψωριασική αρθρίτιδα εκτός από τις αρθρώσεις και το δέρμα μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα του σώματος.

Η πιο συχνή εξωαρθρική εκδήλωση είναι η προσβολή των οφθαλμών, όπως ραγοειδίτιδα ή ιριδικυκλίτιδα η οποία εκδηλώνεται με αιφνίδιο πόνο ερυθρότητα και θάμπωμα της όρασης.

Εκτός όμως από τον πόνο στις αρθρώσεις και το δερματικό εξάνθημα οι ασθενείς εμφανίζουν συχνά καταβολή και κατάθλιψη με αποτέλεσμα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους, περιγράφουν τα μέλη της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button