Ειδήσεις Υγείας

Ψώρα: Πού οφείλεται και πώς μεταδίδεται

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Ψώρα: Πού οφείλεται και πώς μεταδίδεται

Η ψώρα είναι μια άκρως μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από το ακάρεο της ψώρας με κύριο χαρακτηριστικό της τον έντονο κνησμό.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρείας όσο πιο στενή και παρατεταμένη είναι αυτή η άμεση επαφή, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα μόλυνσης.

Παράλληλα όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παρασίτων επάνω στο δέρμα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου.

Άλλος τρόπος μετάδοσης της νόσου αν και θεωρείται σπάνιος είναι από κλινοσκεπάσματα και γενικά από είδη ρουχισμού, όπως επίσης από καλύμματα των επίπλων, μοκέτες, χαλιά κτλ.

Πως εκδηλώνεται

Το άκαρι της ψώρας προτιμά τα σημεία του δέρματος που είναι λεπτό και άτριχο. Έτσι εντοπίζεται στους αγκώνες, στο έσω τοίχωμα στις μασχάλες, στη μέση, τους γλουτούς, τους καρπούς, στα πλάγια των δακτύλων, στα μεσοδακτύλια διαστήματα, στον ομφαλό και στις θηλές του μαστού στις γυναίκες.

Από την άλλη πλευρά, όσοι μολύνθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής, το άκαρι εντοπίζεται πιο συχνά στα γενετικά όργανα ή και στους μηρούς.

Αντιμετώπιση

Για να αντιμετωπιστεί η ψώρα θα πρέπει μαζί με τον ασθενή να υποβάλλονται σε θεραπεία και όλα τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και άτομα που μοιράστηκαν το ίδιο κρεβάτι ή είχαν σεξουαλική ή παρατεταμένη σωματική επαφή με τον ασθενή.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται τα κλινοσκεπάσματα, τα εσώρουχα και είδη ρουχισμού (πχ κάλτσες, πετσέτες κλπ), που χρησιμοποιήθηκαν από τον ασθενή πριν την έναρξη της θεραπείας, να πλυθούν σε πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία.

Πάντως να σημειωθεί εδώ ότι ο ασθενής ανακουφίζεται από τα συμπτώματα της ψώρας εντός τριών ημερών από την έναρξη της αγωγής, ενώ παύει να μεταδίδει την νόσο περίπου 24 ώρες μετά την θεραπεία με ένα αποτελεσματικό αντιψωρικό παράγοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άφθες στο στόμα: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

 

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close