ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ωμή παραδοχή του Αν.Ξανθού: Μόνο οι μισοί γιατροί κατέθεσαν για τις ΤΟΜΥ! Τι αποκάλυψε

Ήττα για τον ίδιο τον υπουργό Υγείας που υποστήριζε ότι οι αιτήσεις των γιατρών για τις ΤΟΜΥ θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, αποτελεί η παραδοχή που έκανε σε δηλώσεις του στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μόνο 600 γιατροί κατέθεσαν τελικά για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ παρότι οι θέσεις είναι 1200.

Την έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr σε εκτενές ρεπορτάζ του και είχε προκαλέσει τη μήνη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Προς παράταση η προκήρυξη για προσλήψεις στις ΤΟΜΥ! Αποκλειστικές πληροφορίες

Πάντως για τις θέσεις των νοσηλευτών οι αιτήσεις είναι πολλές καθώς έχουν κατατεθεί 23.000 όπως είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με δηλώσεις του είχε υποστηρίξει πως θα διαψευσθούν όσοι περίμεναν το Βατερλώ στις ΤΟΜΥ ενώ είχε κάνει και σκληρές δηλώσεις κατά του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ.Πατούλη που υποστήριζε ότι οι γιατροί δεν επιθυμούν να πάνε στις ΤΟΜΥ για δύο χρόνια με αβέβαιο μέλλον.

Κανένα ενδιαφέρον

Ωστόσο από τη πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των γιατρών ήταν μειωμένο. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Αιτήσεις με το σταγονόμετρο για τις ΤΟΜΥ από τους γιατρούς! Πόσοι κατέθεσαν»

Από την πλευρά του  η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνε ότι οι αμοιβές των γιατρών στις ΤΟΜΥ θα είναι καθαρά στα 1500 ευρώ και δε θα χρειάζεται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, καθώς θα ενταχθούν κανονικά στο σύστημα υγείας σαν να ήταν γιατροί του ΕΣΥ. Δείτε ΕΔΩ τι απάντησε ο υπουργός Υγείας: «Τι απαντά ο υπ.Υγείας στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για τις ΤΟΜΥ!»

Ανοίγει ξανά η προκήρυξη

Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr, μετά τη λήξη της προκήρυξης την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να δοθεί άλλη μία ευκαιρία στους γιατρούς να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ, λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος που επέδειξαν και παρά την παράταση που δόθηκε.

Διαβάστε ΕΔΩ: Ανοίγει ξανά η προκήρυξη για γιατρούς στις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες

Τα ίδια στελέχη έλεγαν στο HealthReport.gr ότι η προκήρυξη θα ανοίξει και πάλι είτε προς το τέλος Σεπτεμβρίου είτε τον Οκτώβριο.

Τι υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας

Την παταγώδη αποτυχία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχείρησε να θεσπίσει η κυβέρνηση, παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, με δηλώσεις του, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, σημειώνει ο ΙΣΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας μόνο 600 γιατροί κατέθεσαν αιτήσεις για τη στελέχωση 1200 θέσεων στις ΤΟΜΥ. Ο ιατρικός κόσμος όπως ήταν αναμενόμενο γύρισε την πλάτη του, στο συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο νέο σύστημα παρά το γεγονός ότι μαστίζεται από την υποαπασχόληση και την ανεργία.

Ο ΙΣΑ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα, με πολύ σοβαρές αδυναμίες που το καθιστούν ανεφάρμοστο. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, νομοθέτησε χωρίς να προηγηθεί διάλογος, με τους Ιατρικούς Συλλόγους και επέλεξε να αγνοήσει προκλητικά τις επισημάνσεις τους.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν! Όχι μόνο δεν μπορούσε να αντιληφθεί το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν δίνονται επαρκή κίνητρα για τους Έλληνες γιατρούς αλλά διαφήμιζε ότι θα προσελκύσει επιστήμονες από την Ευρώπη! Όταν ο μέσος μισθός στη Πορτογαλία για αντίστοιχη θέση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την παταγώδη αποτυχία της , στη στελέχωση των ΤοΜΥ πλήρωσε την αλαζονεία της.

Όπως είχαμε επισημάνει από τη πρώτη στιγμή επιχείρησε να θεσπίσει ένα ανεφάρμοστο και κρατικοδίαιτο σύστημα αγνοώντας προκλητικά τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους των ασθενών και τους υπόλοιπους Φορείς.

Αντιμετώπισε τον ιατρικό κόσμο με περιφρόνηση και επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση και την ανεργία, για να δημιουργήσει ένα φθηνό σύστημα με κακοπληρωμένους εργαζόμενους . Η αδυναμία της να αντιληφθεί το αυτονόητο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την επάρκειά της και την πολιτική που ακολουθεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα»

Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών (ΙΣΠ)

Με τη λήξη της προκήρυξης θέσεων ιατρικού δυναμικού για τις σχεδιαζόμενες 10 ΤΟ.Μ.Υ. στην περιοχή μας, ζητήθηκαν σχετικές βεβαιώσεις του ΙΣΠ από ιατρούς, ως εξής: Για την προκήρυξη 40 ιατρών γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ζήτησαν βεβαίωση συνολικά 16 ιατροί (40%), ήτοι 10 γενικοί ιατροί και 6 παθολόγοι.

Για την προκήρυξη 10 θέσεων για παιδιάτρους, αιτήθηκαν και έλαβαν βεβαίωση 13 παιδίατροι. Δεν είναι γνωστό εάν όλοι οι αιτούντες υπέβαλαν και ηλεκτρονική αίτηση κατά τη διάρκεια της προκήρυξης ούτε αν όλοι οι αιτούντες ενδιαφέρονται για θέση στις τοπικές ΤΟ.Μ.Υ.

Αναζητούνται ακόμη οι δομές που θα φιλοξενήσουν τις τοπικές μονάδες υγείας, δεν είναι γνωστό πως θα καλυφθεί το κόστος συντήρησης και ποιες θα είναι οι προδιαγραφές. Προκύπτουν ερωτήματα για το εάν θα λειτουργήσουν όλες οι ΤΟ.Μ.Υ. και εάν ναι, με ποιο ωράριο λειτουργίας.

“Οι ανάγκες των πολιτών σε υπηρεσίες ΠΦΥ παραμένουν ακάλυπτες σε μεγάλο βαθμό, καθιστώντας επιβεβλημένη την άμεση τροποποίηση του πολιτικού σχεδιασμού της μεταρρύθμισης” σημειώνει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε ποιοι είναι οι μισθοί των γιατρών σε νοσοκομεία και ΤΟΜΥ!

Τι απαντά ο υπ.Υγείας για τις ΤΟΜΥ: Πάνω από 19.300 άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον! Επίθεση στον Γ.Πατούλη

Πλήρης επιβεβαίωση του HealthReport.gr: Παρατείνεται η προκήρυξη για τις προσλήψεις στις ΤΟΜΥ!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button