ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Ωρολογιακή βόμβα οι ανασφάλιστοι! Οι αλχημείες των γιατρών για να τους νοσηλεύσουν

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό, η δωρεάν νοσηλεία τους μήνες Σεπτέμβρη-Δεκέμβρη του 2014 ξεπέρασε τους 150 ανασφάλιστους. Δηλαδή σε μηνιαία βάση η νοσηλεία αφορά κοντά στα 40 άτομα, και σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα νοσηλεύσει περίπου 500 άτομα. Η μέση δαπάνη νοσηλείας για κάθε ανασφάλιστο είναι 2.144 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, και υποψήφιο στην Α΄Αθηνών με το ΚΚΕ κ.Ηλία Σιώρα, την ώρα που αυξάνεται δραματικά το ποσοστό των ανασφάλιστων πολιτών, μειώνονται οι γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων.

Στον Ευαγγελισμό σύμφωνα με τον κο Σιώρα, λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων, λείπουν 1100 άτομα εξ αιτίας του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων. Συνολικά, εξ αιτίας αυτής της πολιτικής, το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 17.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 6.000 γιατροί και 25.000 νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό, προσμετρώντας τομείς όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και η εστίαση. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μίλησε για ελλείψεις 5.000 γιατρών και 10.000 νοσηλευτών, με φόντο τη συνταξιοδότηση 3.000 γιατρών που ξεπερνούν τα 60 χρόνια.

Την ίδια ώρα δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Στο νοσοκομείο Παίδων ”Αγία Σοφία” τους τελευταίους μήνες 140 παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών χρειάστηκαν δωρεάν περίθαλψη. Από τα αιτήματα αυτά, έγιναν δεκτά τα 118 με μέση δαπάνη νοσηλείας τα 410 ευρώ για το κάθε παιδί. Και να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες υπολειτουργεί η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button