Ειδήσεις Υγείας

Ωτίτιδα του κολυμβητή: Tips για να αποφύγετε τον πόνο

Η ωτίτιδα αποτελεί ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί κυρίως τα μικρά παιδιά αλλά και τους ενήλικες τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα! Η πάθηση είναι μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, που είναι γνωστή και ως το “αυτί του κολυμβητή”.

Οφείλεται σε μικρόβια ή μύκητες, που με τη βοήθεια του νερού εγκαθίστανται στα αυτιά μας. Οι βουτιές στη θάλασσα ή την πισίνα είναι ο λόγος που τώρα το καλοκαίρι το πρόβλημα αυτό γίνεται συχνότερο!

Το κύριο προειδοποιητικό σημάδι της μόλυνσης είναι οξύς πόνος στο αυτί. Άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι:

Πρόβλημα ακοής

Πυρετός

Ζάλη

Βουλωμένη μύτη

Συμπτώματα μόλυνσης αυτιών

Πολλά παιδιά τραβάνε το αυτί τους, έχουν προβλήματα στον ύπνο, ή δεν τρώνε καλά.

Θεραπεία

Οι μολύνσεις των αυτιών συχνά υποχωρούν από μόνα τους, γι ‘αυτό μην εκπλαγείτε αν ο γιατρός σας προτείνει μια θεραπεία «βλέποντας και κάνοντας» προσέγγιση. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά, τόσο λιγότερο αποτελεσματικό γίνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια μαθαίνουν να επιτίθενται στα φάρμακα.

Για να διατηρείτε τα αυτιά σας στεγνά μπορείτε να τα αλείφετε με μικρή ποσότητα βαζελίνης πριν το μπάνιο για να τα προστατεύσετε.

Όταν κολυμπάτε μπορείτε να φοράτε ειδικές ωτοασπίδες που είναι κατάλληλες για χρήση στο νερό ή σκουφάκι.

Αποφύγετε να καθαρίζετε τα αυτιά σας βαθιά με μπατονέτες, γιατί με τον τρόπο αυτό απομακρύνετε το κερί από αυτά και έτσι καθίσταται πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις. Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος αντί να αφαιρέσετε το κερί να το σπρώξετε πιο βαθιά ή να προκαλέσετε τραυματισμό.

Στην περίπτωση που έχετε προδιάθεση για ωτίτιδες καλό είναι να αποφεύγετε τις βουτιές ώστε να μην μπαίνει νερό μέσα στ’ αυτιά σας.

Αποφεύγετε το κολύμπι σε νερά που δεν είναι καθαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κολικοί ενηλίκων: Ποιες οι κυριότερες αιτίες & ποια τα πρώιμα σημάδια;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button