Ειδήσεις Υγείας

Όζοι θυρεοειδούς: Οι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε

Οι περισσότεροι όζοι δεν προκαλούν ενόχληση ή συμπτώματα και ανευρίσκονται τυχαία κατά την κλινική εξέταση! Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo Clinic, οι όζοι του θυρεοειδούς είναι συμπαγείς ή γεμάτες υγρό μάζες ιστού, που σχηματίζονται στο θυρεοειδή, το μικροσκοπικό αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται ακριβώς επάνω από το οστό της κλείδας και «αγκαλιάζει» την τραχεία.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι όζοι είναι καλοήθεις και σε πολύ μικρό ποσοστό ευθύνονται για καρκίνο στο θυρεοειδή.

Εάν ο όζος είναι μικρός ανιχνεύεται δύσκολα και ο γιατρός μπορεί να τον εντοπίσει τυχαία κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης.

 

 

 

 

 

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες της Mayo Clinicεάν έχει μεγαλώσει σε μέγεθος, μπορεί να είναι εμφανής ως εξόγκωμα (πρήξιμο) στο λαιμό ή να πιέζει την τραχεία/τον οισοφάγο και κατ’ επέκταση να προκαλεί δύσπνοια και δυσκολία στην κατάποση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφέρουν οι ειδικοί, ο όζος έχει σαν αποτέλεσμα να παράγονται μεγάλες ποσότητες θυροξίνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνει ο θυρεοειδής. Η υπέρμετρη παραγωγή θυροξίνης έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, όπως:

– ανεξήγητη απώλεια βάρους
– ευαισθησία στη ζέστη
– τρέμουλο
νευρικότητα
– ταχυπαλμίες ή αρρυθμίες

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο κακοήθειας;

Το φύλο

Η ηλικία κάτω των 20 και άνω των 65

Η γρήγορη αύξηση του μεγέθους του όζου

Συμπτώματα διήθησης της περιοχής (δυσφαγία, πόνος στο λαιμό, βραχνάδα)

Ιστορικό ακτινοβόλησης κεφαλής, τραχήλου

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς η πολυπώσεως (σύνδρομο Gardner)

Αν και το μέγεθος δεν αποτελεί ένδειξη για το ποιοι όζοι είναι καλοήθεις και ποιοι κακοήθεις, συνήθως οι κακοήθεις όζοι είναι μεγαλύτεροι και το μέγεθός τους αυξάνει σε μικρό χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θυρεοειδής: Τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν «δουλεύει» καλά!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button