Ειδήσεις Υγείας

Όζοι θυρεοειδούς: Πότε γίνονται επικίνδυνοι;

Οι όζοι του θυρεοειδούς γίνονται αισθητά με μια απλή ψηλάφηση του λαιμού και ανακαλύπτονται μόνο σε μια μελέτη απεικόνισης, όπως το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όζοι είναι καλοήθεις και σε πολύ μικρό ποσοστό ευθύνονται για καρκίνο στο θυρεοειδή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo Clinic, εάν μεγαλώνουν σε μέγεθος, μπορεί α πιέζουν το λαιμό ή να την τραχεία/τον οισοφάγο και κατ’ επέκταση οι πάσχοντες να έχουν δύσπνοια και δυσκολία στην κατάποση.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, οι όζοι παράγουν μεγάλες ποσότητες θυροξίνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνει ο θυρεοειδής με συνέπεια να εκδηλώνονται συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, όπως:

– ανεξήγητη απώλεια βάρους
– ευαισθησία στη ζέστη
– τρέμουλο
– νευρικότητα
– ταχυπαλμίες ή αρρυθμίες

Πότε να αφαιρούνται;

Οι όζοι πρέπει να αφαιρούνται όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις κακοήθειας από τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Εξέταση κλειδί είναι η παρακέντηση του όζου με βελόνα και η κυτταρολογική ανάλυση του υλικού. H εξέταση αυτή δεν έχει καμία επιπλοκή, είναι απλή και ακριβής (πάνω από 90%).

Πάντως οι όζοι πρέπει επίσης να αφαιρούνται όταν είναι πολύ μεγάλοι ή πολλοί (πολυοζώδης βρογχοκήλη), γιατί πιθανώς να προκαλούν πίεση στα γύρω από το θυρεοειδή όργανα ή υπερλειτουργία του ίδιου του αδένα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button