Ειδήσεις Υγείας

Όζοι του θυρεοειδούς: Πότε είναι επικίνδυνοι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic  οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς δεν προκαλούν ανησυχία. Όμως ορισμένα οζίδια, μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλα καθιστώντας έτσι δύσκολη την κατάποση.

Αιτίες

Οι αιτίες, που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση ενός ή περισσοτέρων οζιδίων στο θυρεοειδή αδένα είναι:

Ανεπάρκεια ιωδίου

Η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές τον θυρεοειδή αδένα να παράγει όζους του θυρεοειδούς . Όμως, η έλλειψη ιωδίου είναι σπάνια, όπου το ιώδιο προστίθεται συνήθως στο επιτραπέζιο αλάτι και άλλα τρόφιμα .

Κύστη του θυρεοειδούς
Οι γεμάτες υγρές κοιλότητες ( κύστες ) στο θυρεοειδή είναι συχνά αποτέλεσμα του εκφυλισμού των αδενωμάτων του θυρεοειδούς .

Η χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδούς ( θυρεοειδίτιδα )

Η Νόσος του Hashimoto , μια διαταραχή του θυρεοειδούς , μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του θυρεοειδούς, διεύρυνσης και μειώνουν τη δραστηριότητα θυρεοειδούς αδένα ( υποθυρεοειδισμός) .

Αδένωμα

«Βρογχοκήλη» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα , η οποία μπορεί να προκληθεί από έλλειψη ιωδίου ή μια διαταραχή του θυρεοειδούς.

Καρκίνος του θυρεοειδούς

Αν και οι πιθανότητες ένας όζος να είναι κακοήθης είναι μικρές ο κίνδυνος αυξάνει εάν έχετε:

οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδούς ή άλλων μορφών καρκίνου των ενδοκρινών αδένων,

ηλικία κάτω των 30 ή άνω των 60 ετών

ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία , ιδιαίτερα στο κεφάλι και το λαιμό.

Διάγνωση – Αντιμετώπιση

Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν τον έλεγχο των ορμονών που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα

Υπερηχογράφημα για την απεικόνιση του σχήματος αλλά και της δομης των όζων.

Σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς : Σε ορισμένες περιπτώσεις , ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς για την αξιολόγηση των όζων του θυρεοειδούς .

Η συνήθης θεραπεία για τους κακοήθεις όζους είναι η χειρουργική αφαίρεση, συχνά μαζί με την πλειοψηφία του θυρεοειδικού ιστού – μια διαδικασία που ονομάζεται σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button