ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Όλη η αλήθεια για το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων! (έρευνα)

Συχνά πυκνά ανοίγει η συζήτηση για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, τόσο με πρωτοβουλία της τρόικας όσο και με διάφορες ενέργειες των κυβερνήσεων. Μπορεί προς ώρας η συζήτηση να έχει «παγώσει» ο κίνδυνος όμως δεν έχει εκλείψει ακόμη για τον κλάδο.

Φαίνεται ωστόσο ότι η αλήθεια απέχει παρασάγγας, καθώς τα τελευταία χρόνια όπως όλες οι επαγγελματικές κοινωνικές ομάδες έτσι και οι φαρμακοποιοί είδαν τα εισοδήματά τους να κατρακυλούν.

Άλλωστε δεν είναι μόνο ότι πληρώνονται με καθυστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ για φάρμακα που προπληρώνουν από την τσέπη τους, αλλά και τα έσοδα τους έχουν πάρει την κατιούσα λόγω μειώσεων των τιμών των φαρμάκων αλλά και της κρίσης.

Φαρμακεία

Τελευταίο χτύπημα, η πώληση φαρμάκων χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ, φάρμακα που αποτελούσαν την τελευταία πηγή ρευστού χρήματος για τον κλάδο.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Έρχονται 216 φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Όλες οι προϋποθέσεις»

Η αλήθεια πάντως είναι πως τα τελευταία χρόνια με διάφορες κυβερνητικές παρεμβάσεις, ο κλάδος είδε το ποσοστό κέρδους του να μειώνεται.

Από έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με επικεφαλής τον αναπληρωτή Κοσμήτορα Νίκο Μανιαδάκη, προκύπτει ότι το ποσοστό κέρδους μειώνεται ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου και καταλήγει σε εξαιρετικά περιορισμένο όταν το φάρμακο είναι ακριβό.
Δείτε παρακάτω τα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων όπως προκύπτουν από την έρευνα της ΕΣΔΥ και του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Νίκου Μανιαδάκη.

ποσοστό κέρδους φαρμακεία

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση όπως λένε πηγές του HealthReport.gr επιχειρεί να «καλμάρει» τον κλάδο, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να δώσει στα ιδιωτικά φαρμακεία τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Προς τα ιδιωτικά φαρμακεία τα ακριβά φάρμακα; Όλες οι πληροφορίες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσα φάρμακα πωλούνται χωρίς συνταγή! Ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ

Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Σκληρές αιχμές για συμφέροντα

ΜΗΣΥΦΑ: Δείτε πόσο πωλούνται σε Ελλάδα και Ευρώπη τα φάρμακα χωρίς συνταγή!

Προς τα ιδιωτικά φαρμακεία τα ακριβά φάρμακα; Όλες οι πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button