Ειδήσεις Υγείας

Όταν η δημοσιογραφία ματώνει! Τι δείχνουν τα στοιχεία για δολοφονίες-ασθένειες δημοσιογράφων

 

Τα θύματα της «δημόσιας πένας» αυξάνονται χρόνο με το χρόνο καθώς συχνά πυκνά οι δημοσιογράφοι πληρώνουν το μίσος από διάφορες κοινωνικές ομάδες. Οι δολοφονίες αποτελούν πια συνηθισμένο φαινόμενο καθώς η λίστα με τα θύματα αυξάνεται επικινδύνως.

 

Και το χειρότερο είναι πως οι περισσότεροι δολοφόνοι δεν τιμωρούνται ποτέ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που είχε κάνει πρόσφατα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ότι την τελευταία δεκαετία για το 90% των δολοφονιών δημοσιογράφων δεν υπήρξε απόδοση δικαιοσύνης και οι δράστες τελικά παρέμειναν ατιμώρητοι.

 

Και το ζήτημα είναι πως πολλοί δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους και κατά τη διάρκεια αποστολών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων μόνο τα τελευταία 15 χρόνια, περισσότεροι από 660 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί ενώ πλέον μετά και τις τραγικές δολοφονίες στο Παρίσι θεωρείται επιβεβλημένη η λήψη μέτρων.

 

Άλλωστε τόσο το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων (INSI) όσο και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εφημερίδων είχαν δεσμευτεί εδώ και καιρό να προάγουν την ασφάλειά των επαγγελματιών του Τύπου.

 

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ζωή και η υγεία των δημοσιογράφων «δολοφονείται» καθημερινά εξαιτίας της εντατικής δουλειάς που αυξάνεται εν μέσω κρίσης αλλά και των στρεσογόνων διαδικασιών.

 

Άγχος, στρες, καρκίνος, εγκεφαλικά, καρδιαγγειακά, είναι μόνο ορισμένα από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της εντατικής εργασίας και των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών.

 

Στην Ελλάδα μάλιστα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και των οικονομικών προβλημάτων, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στα περιστατικά καρκίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι με τον υγειονομικό φορέα των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) έχουν συμβληθεί πια δεκάδες ψυχολόγοι και ψυχίατροι δεδομένου ότι ο κλάδος των ΜΜΕ έχει χτυπηθεί πρώτος από όλους από την κρίση.

 

Εξάλλου οι δημοσιογράφοι εκτίθενται τακτικά σε κίνδυνο αλλά και σε διάφορες σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες που οφείλονται στην αύξηση του στρες. Όχι τυχαία βέβαια καθώς μεταξύ άλλων η ανεργία έχει χτυπήσει πρώτα από όλους τον κλάδο των δημοσιογράφων.

 

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία η ανεργία χτυπά δημοσιογράφους και της πιο παραγωγικής ηλικίας (30-50 ετών) σε ποσοστό 75% .

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button