ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Όταν η διάγνωση στα ρευματικά νοσήματα έρχεται αργά! Πόσοι ασθενείς επιλέγουν το σωστό γιατρό

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το Α και το Ω φαίνεται πως είναι και στα ρευματικά νοσήματα η έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Πως όμως αυτή είναι δυνατή όταν οι πάσχοντες δεν γνωρίζουν καν ποια ειδικότητα γιατρού να επιλέξουν;

Αποτέλεσμα όμως είναι να χάνεται πολύτιμος χρόνος και η θεραπευτική προσέγγιση να έρχεται με καθυστέρηση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της υγείας του ασθενούς.

Όπως εξηγεί στο HealthReport.gr η κ.Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ρευματοπαθών «ΡευΜΑζήν»:

«Όπως είναι γνωστό, στα περισσότερα ρευματικά νοσήματα δεν υπάρχει πρόληψη. Πρόληψη θεωρείται η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση. Κρίνεται πολύ σημαντικό, ειδικά στις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες που είναι τα πιο συχνά αλλά και σοβαρά ρευματικά νοσήματα, η διάγνωση σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις να γίνεται μέσα σε 6 εβδομάδες από την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων».

Και βέβαια πως να εντοπίσει κανείς το γιατρό όταν οι ελλείψεις είναι τραγικές στις δημόσιες μονάδες υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι έγινε πρόσφατα στην Καβάλα: “Χωρίς ρευματολόγο το Νοσοκομείο Καβάλας! Σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς της Βόρειας Ελλάδος”

Η επιλογή του σωστού γιατρού

Μελέτη που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική Ηρακλείου και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης που είχε ως στόχο να χαρτογραφήσει το ταξίδι των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα μέχρι τη διάγνωση έδειξε ότι:

Το 48% των ασθενών με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων επισκέφθηκαν ορθοπεδικό, το 25% ρευματολόγο και το 19% παθολόγο.

Μόνο το 27% των ασθενών είχαν διάγνωση το πρώτο τρίμηνο από την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ υπολογίστηκε το κόστος για το σύστημα υγείας λόγω παραμονής σε λάθος ειδικότητα φτάνει τα 4.775 ευρώ, σημειώνει η κ.Κουτσογιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το κιάλι ψάχνουν οι γονείς ειδικούς γιατρούς για τη φροντίδα των παιδιών με ρευματικές παθήσεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button