Ειδήσεις Υγείας

Όταν η οικονομική κρίση «χτυπά» την καρδιά

Σύμφωνα με στοιχεία από την ετήσια έρευνας του προγράμματος «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης-Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» που υλοποιεί κάθε χρόνο το Ελληνικό ίδρυμα Καρδιολογίας ( ΕΛ.Ι.ΚΑΡ) σε σύνολο 1.842 συμμετεχόντων κατά το έτος 2015 διαπιστώθηκε ότι το 17,4 % των ερωτηθέντων διακόπτει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κόστους. Επιπλέον, 11,8% θεωρεί το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής μεγάλο ή δυσβάσταχτο.

Μόνο το 26% από αυτούς που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή έχουν πετύχει το στόχο της θεραπευτικής αγωγής. Το 55,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το άγχος αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, ποσοστό υψηλότερο από αυτό των ετών πριν την οικονομική κρίση. Τέλος, το 58% των ασθενών με  δυσλιπιδαιμία δεν λαμβάνει καμιά οδηγία από τους γιατρούς για τη διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθεί.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με την ευκαιρία του 31ου Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται στις 6-7 Μαϊου από το ΕΛΙΚΑΡ σε συνεργασία με την  Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος είπε πως «η υπερχοληστερολαιμία παραμένει άλυτο πρόβλημα στον Ελληνικό πληθυσμό και το πρόβλημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη δέουσα μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή έχει επιταθεί από το υψηλό κόστος της θεραπείας.

Είναι ίσως ο πιο σημαντικός και υποτιμημένος λόγος για τον οποίο η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της υγείας θα οδηγήσουν σε μερικά χρόνια σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στη χώρα».

Ένας στους δέκα Έλληνες με κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και ίσως η κυριότερη αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αυξάνει συνεχώς στον Ελληνικό πληθυσμό. Τα δεδομένα του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. δείχνουν ότι η συχνότητά της έχει ξεπεράσει το 11%. Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δημήτριος Ρίχτερ αναφέρθηκε στην έλευση των νεώτερων φαρμάκων στην καρδιαγγειακή ιατρική ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη νεότερη τάση στην καρδιολογία, τους φαρμακευτικούς συνδυασμούς όπου αρχίζουμε να έχουμε τα πρώτα πολυχάπια (χοληστερίνης-υπέρτασης σε ένα χάπι, κτλ).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button